Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen program 13. Vukovar film festivala

Vukovar film festival se ove godine održava od 4. do 7. srpnja, a festival će otvoriti film Bobe Jelčića Sam Samcat koji se nalazi u konkurenciji dugometražnog filma. 

Na svečanosti otvorenja festivala Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će i nagradu Fabijan Šovagović hrvatskoj glumici Ingeborg Appelt.

Filmu Sam samcat u konkurenciji dugometražnog filma društvo pravi i češka komedija Zimske muhe redatelja Olma Omerzua nagrađena na festivalu u Karlovym Varyma za najbolju režiju te službeni oskarovski kandidat te zemlje za ovu godinu.

Dva su filma iz ovogodišnje konkurencije dugometražnog filma režirale žene: jedan je njemačka drama Razbijačica sustava Nore Fingscheidt (nagrađena Srebrnim medvjedom na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu), a drugi je mađarska hit komedija Potpuni stranci Krisztine Gode.

U konkurenciji dugometražnog filma nalazi se i njemačka komedija Strojovođa u potrazi za ljubavlju redatelja Veita Helmera (nominiranog za Grand Prix nagradu međunarodnog filmskog festivala u Tokiju) u kojem je glavnu ulogu ostvarila srpska glumačka zvijezda Predrag 'Miki' Manojlović te rumunjska drama Zviždači priznatog redatelja Corneliua Porumboiua (prikazan u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg festivala u Cannesu), a koji je u Vukovaru već pobijedio sa svojim filmom Policijski, pridjev iz 2009. godine.

U konkurenciji dokumentarnih filmova nalazi se hrvatski film Polarni san redatelja Đure Gavrana o prvom Hrvatu koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Društvo u konkurenciji mu prave mađarski Geto Balboa o učitelju boksa iz geta, češki Kralj skateboardinga o usponu ovog ekstremnog sporta u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, bugarski Kalin i zatvorska ekipa o čovjeku koji želi promijeniti vrijednosni sustav društveno odbačenih te bosansko-hercegovački ReGeneracija o mladim ambasadorima mira te ratom razorene zemlje. Ovogodišnju konkurenciju dokumentarnog filma zaokružuju dva glazbena uratka - slovački Bend o romskoj glazbenoj skupini koja iz teških socijalnih okolnosti pronalazi put do prestižnog međunarodnog glazbenog festivala te hvaljeni srpski Nebeska tema o glazbeniku Vladi Divljanu.

U konkurenciji kratkometražnih igranih filmova ove godine prikazuje se šest ostvarenja. Među njima je ukrajinski film Mia Donna, dobitnik prestižne ukrajinske nagrade filmske akademije te rumunjski Pismo Djedu Mrazu koji je osvojio niz priznanja na međunarodnim festivalima u svijetu za glumu, režiju i scenarij. U konkurenciji kratkometražnih filmova nalazi se i Dok je trajao Roland Garros Snježane Tribuson

Sadržaj popratnog programa i sve ostale detalje potražite na službenoj stranici festivala

Tročlani žiri koji će ove godine odlučiti o pobjednicima u kategoriji dugometražnog i kratkog igranog filma te dokumentarnog filma čine novinarka i redateljica Jasna Nanut, producent Miodrag Sila te bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović

Naslovna fotografija: konferencija za medije Vukovar film festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.