Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen Javni poziv za kratku priču Jedna slika iz Domovinskog rata

Ministarstvo branitelja u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim društvom pisaca i Vukovar Film Festivalom na današnjoj konferenciji za medije predstavilo je projekt pod nazivom Jedna slika iz Domovinskog rata.

Projekt Jedna slika iz Domovinskog rata predstavili su ministar branitelja Predrag Matić, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, glavni urednik HTV-a 3 Dean Šoša, književnik i član Hrvatskog društva pisaca Tomica Bajsić te direktor VFF-a Igor Rakonić.

Realizacija projekta zamišljena je u dvije faze. Prva faza podrazumijeva traženje najbolje kratke priče pod nazivom Jedna slika iz Domovinskog rata, dok će druga faza projekta biti ekranizacija najbolje pristigle kratke priče.

Partneri u projektu najavili su kako s današnjom konferencijom za medije i objavom Javnog poziva za kratku priču Jedna slika iz Domovinskog rata kreće traženje književnog ostvarenja koje tematizira osobni ili posredni doživljaj Domovinskog rata, događaj stvarne ili fikcijske naravi, a koje svojom formom, sadržajem i stilom uistinu predstavlja najbolji rad.

Projektom "Jedna slika iz Domovinskog rata" želimo valorizirati, a usudio bih se reći i iz umjetničke perspektive kritički sagledati Domovinski rat. Ovo je naš doprinos književnoj i filmskoj produkciju u Hrvatskoj, u svom je obraćanju istaknuo ministar branitelja Predrag Matić.

Ministar Matić istaknuo je kako su svrha i cilj projekta promicanje vrijednosti Domovinskog rata na temelju Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2011.-2015. godina te Strateškog plana Ministarstva branitelja za razdoblje 2013.-2015.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar objasnio je uključenost centra u ovaj projekt. HAVC je javna tvornica za obradu i doradu priča. Domovinski rat prebrzo izlazi iz kolektivne memorije, a istovremeno prebrzo postaje mit – u pozitivnom i negativnom smislu. Ovim projektom tražimo zrnca autentične memorije pa zato krećemo u potragu za darovitim ljudima koji imaju što za ispričati. Povijest treba istraživati uvijek i ponovno – zato je ovaj Javni poziv namijenjen svim svjedocima i svim građanima, ne samo Hrvatske nego i ostalih država, koji imaju iskustvo Domovinskog rata koje vrijedi podijeliti.

Devedesetih godina propuštena je prilika da kroz film svjedočimo o događajima tijekom Domovinskog rata. Ovim Javnim pozivom želimo popuniti tu prazninu i stvoriti nove audiovizualne sadržaje koji će postati javno dobro, materijale koje ćemo moći puštati u određenim prigodama na javnoj televiziji kako bismo reprezentirali prave vrijednosti Domovinskog rata, rekao je na današnjoj konferenciji urednik 3. programa HTV-a Dean Šoša.

U ovom Javnom pozivu tražimo ljudski pristup u reprezentaciji iskustva Domovinskog rata kroz književnost i film. S vremenom politika će se iščistiti, a pamtit će se ono što ostane zabilježeno kroz umjetnost. Umjetničko djelo zato se i najbolje može valorizirati kroz priče koje tematici pristupaju iz različitih perspektiva. Istinito svjedočanstvo ne znači glorifikaciju ratovanja, nego spremnost da se zaštiti slabije od sebe – a upravo je to vrijednost koju su hrvatski branitelji demonstrirali u Domovinskom ratu, istaknuo je književnik i član HDP-a Tomica Bajsić.

Projekt je najavljen još prošle godine na Vukovar Film Festivalu, a njegov cilj je višeslojan. Ove će nam priče i film koji će iz njih uslijediti pomoći da se suočimo s ratnom traumom i izbacimo emocije, a posljedično izliječimo traume i preveniramo buduće slične situacije. Zato mi je posebno drago da će premijera konačnog filma biti na Vukovar Film Festivalu 2014. godine, rekao je direktor VFF-a Igor Rakonić.

Rok za prijavu kratkih priča je do 16. srpnja ove godine, dok će Povjerenstvo za vrednovanje svoju odluku o tri najbolje kratke priče pristigle na Javni poziv donijeti u roku od 80 (osamdeset) dana od dana završetka Javnog poziva. Razmatranje i vrednovanje kratkih priča obavlja peteročlano Povjerenstvo za vrednovanje, sastavljeno od po jednog predstavnika Ministarstva branitelja, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije, Hrvatskog društva pisaca i Vukovar Film Festivala.

Nagradni fond Javnog poziva za kratku priču iznosi 15.000,00 kn, a tri najbolje kratke priče bit će nagrađene. Prva nagrada uključuje novčani iznos od 8.000,00 kn te filmsku ekranizaciju, dok će film biti premijerno prikazan na Vukovar Film Festivalu 2014. godine.

Tekst javnog poziva preuzmite na ovoj poveznici.

Fotografije s konferencije u visokoj rezoluciji potražite na ovdje, a infografiku projekta možete preuzeti ovdje.

Naslovna fotografija: Tomica Bajsić, Hrvoje Hribar i Predrag Matić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.