Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljanje monografije Nedeljko Dragić - Čovjek i linija

U srijedu 4. lipnja u 13 sati u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu (Preradovićeva 5) bit će predstavljena monografija Nedeljko Dragić – Čovjek i linija autora Midhata Ajanovića.

Na predstavljanju će uz Nedeljka Dragića i Midhata Ajanovića govoriti i Diana Nenadić, Nenad Polimac i Željko Serdarević.

Nedeljko Dragić je karikaturist, crtač i ilustrator, scenarist, redatelj i animator. Prvu karikaturu objavio je 1953. u Vjesniku, a od 1960. radi na crtanom filmu, najprije kao crtač, a od 1964. i kao samostalni autor-scenarist, animator i režiser. Osim karikaturom i crtanim filmom, bavi se ilustriranjem knjiga, dizajnom plakata, a radio je i kazališne scenografije. Realizirao je i nekoliko stotina reklamnih filmova te crtežima ilustrirao desetke knjiga. Za rad na karikaturi, plakatu, ilustracijama i filmu dobio je više od pedeset domaćih i stranih nagrada, a godine 1972. nominiran je za Oscara u kategoriji kratkometražnog animiranog filma – za Tup-tup. Od 1973. član je Američke filmske akademije (AMPAS).

Ovo je prva monografija o Dragićevim djelima, bogato ilustrirana tek djelićem njegova crtačkog imaginarija. Autor monografije Midhat Ajanović u knjizi približava Dragićev osebujan kreativni proces koji je rezultirao desetinama tisuća izvanrednih crteža, domišljatih ilustracija i podbadačkih karikatura te manjim brojem iznimnih animiranih filmova kojima je upravo njegova animacijska majstorija dala novi život: od debitantske Elegije iz 1965. preko filmova Krotitelj divljih konja (1967.), Možda Diogen (1967.), Idu dani (1970.), Tup-tup (1972.) i Dnevnika (1974.) do autobiografskih Slika iz sjećanja (1989.) i povratničkog Rudijeva leksikona (2009.).

Monografiju je izdao Hrvatski filmski savez (448 stranica, tvrdi uvez), a izdavanje je sufinancirano sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Predstavljanje se odvija u sklopu 24. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.