Preskoči na glavni sadržaj

Pred prepunim gledalištem Arene svečano otvoren 66. Pulski filmski festival

U subotu 13. srpnja predsjednika Republika Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je 66. Pulski filmski festival, a tijekom svečanosti dodijeljena je i festivalska nagrada Marijan Rotar Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. 

'Ono što ostaje trajna vrijednost Pulskog filmskog festivala jest predstavljanje suvremene hrvatske filmske produkcije, njezine raznolikosti i svestranosti, zbog čega sam s posebnim zadovoljstvom u prigodi ovogodišnjeg Dana državnosti festivalu dodijelila Povelju Republike Hrvatske za dosadašnji rad i kao poticaj za ustrajnost u budućnosti', kazala je Grabar-Kitarović na otvorenju 66. izdanja Pulskog filmskog festivala.

Ovogodišnji festival obilježit će osam filmova nacionalne produkcije i šest naslova iz manjinskih koprodukcija te povratak Popularnog programa u Areni s atraktivnim europskim naslovima. Ravnateljica Gordana Restović zahvalila je svima koji podupiru festival te naglasila da se upravo zbog festivala ciljani posjeti u Puli uvrštavaju u relevantne svjetske kulturne događaje koji se ne propuštaju.

Tijekom otvorenja uručena je festivalska nagrada, koja nosi ime po svom osnivaču, Marijan Rotar, a ove je godine dodijeljena Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Inače, nagrada Marijan Rotar dodjeljuje se pravnim ili fizičkim osobama koji su podjednako svojim idejama i djelima spojili Pulu i film i na taj način doprinijeli razvitku Festivala i raspoznavanju Pule kao filmskoga grada

Nakon svečanosti otvorenja slijedio je vatromet te dugo iščekivani film General Antuna Vrdoljaka

Uz predsjednicu, na otvorenju 66. Pulskog filmskog festivala bila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te mnogobrojni saborski zastupnici, uvaženi gosti i filmski umjetnici.

Pulski filmski festival traje od 13. do 21. srpnja, a detalje o filmskom programu te popratnim sadržajima pronađite na službenoj stranici.

Naslovne fotografije: otvorenje Pulskog filmskog festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.