Preskoči na glavni sadržaj

Prava istina priče o šori Andree Slaviček u službenom programu 30. ShortFesta u Palm Springsu

Kratkometražni igrani film Prava istina priče o šori redateljice i scenaristice Andree Slaviček imat će sjevernoameričku premijeru na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma ShortFest u Palm Springsu (Kalifornija), koji se održava od 18. do 24. lipnja. To je filmu ujedno i 40. prikazivanje na međunarodnim filmskim festivalima. 

Prava istine priče o šori dio je tematskog programa ShortFesta Live & Learn koji publici predstavlja kratkometražne igrane filmove o mladima čija se radnja odvija u školama. 

U filmu Andree Slaviček riječ je o tinejdžerici Leni koja, katkad smetena školskim peripetijama, zaraznim pjesmama i misterioznim plavim autom, priča pravu istinu o velikoj šori, ali pritom naslućujemo da postoji nešto što nam ne želi reći.

Redateljica Slaviček potpisuje i scenarij filma. Glavnu ulogu nosi Vida Tunguz, a ostale zapažene uloge su ostvarili Ana Ugrina, Lucija Plesac, Lily Antić, Lola Jelčić, Nedim Hasanbegović, Adrian Babić Herceg Pan Jelić. Direktorica fotografije je Alana Mejía González, montažer je Vladimir Gojun, scenograf Bojan Drezgić, kostimografkinja Ana Nikačević, slikarica maske Natalija Škrlec, dizajner zvuka Borja Barrera Allué, a kompozitor Biel Blancafort.

Prava istina priče o šori nastala je u produkciji hrvatskog Antitalenta, a koproducenti su španjolska kuća Fractal te hrvatska kuća Blank. Producentica filma je Katarina Prpić, a koproducent je Marc Guanyabens. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 

Film je svjetsku premijeru imao u sklopu paralelnog programa Filmskog festivala u Cannesu, Tjedan kritike (Semaine de la Critique), nakon čega je "proputovao" cijeli svijet, prikazavši se na sveukupno 40 festivala. 

ShortFest je najveća smotra kratkometražnog filma u Sjevernoj Americi. Nagrađeni filmovi direktno su kvalificirani za nominacije za nagrade Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, BAFTA Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti i Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti. 

Na festival je ove godine prijavljeno preko 6300 filmova iz 130 zemalja, a u službenom programu prikazat će se 310 naslova iz 63 zemlje, raspoređeni u 52 tematski kurirana programa.

Pobjednici 30. ShortFesta će biti proglašeni 23. lipnja, a među nagradama su i njih pet koji omogućuju filmovima da se kvalificiraju za nominaciju za nagradu Oscar. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici. Više o filmu možete pronaći i ovdje

Naslovna fotografija: prizor iz filma Prava istina priče o šori

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.