Preskoči na glavni sadržaj

Poznati pobjednici osmog festivala animacije Supertoon

Dodjelom nagrada i projekcijom pobjedničkih filmova na Maloj loži zatvoren je osmi Supertoon, međunarodni festival animacije. Tijekom šest dana u otvorenim kinima na Gorici i Maloj loži u Šibeniku pred mnogobrojnom publikom prikazano je preko 170 različitih kratkih animiranih filmova u pet natjecateljskih kategorija te bogat popratni program.

U glavnoj natjecateljskoj konkurenciji, onoj kratkih animiranih filmova, između 27 odličnih filmova, žiri u sastavu Eva Cvijanović, Dunja Janović i Joni Mannistö odlučio je prvu nagradu dodijeliti filmu Musical Traumas Miloša Tomića jer, kako navode u obrazloženju, predstavlja višeslojno slavlje neuspjeha i istražuje dubinske probleme na ležeran i komičan način.

Najbolji animirani studentski film u konkurenciji, prema mišljenju istog žirija, jest Stolna igra (A Table Game) redatelja Nicolása Petelskog Mecóna iz Argentine, koji su doživjeli kao lepršavu predigru iščašenih događaja koja otkriva iznenađujuć sustav i istinu koja leži u pozadini igre.

U konkurenciji animiranih filmova za djecu prikazan je 31 film, a žiri sastavljen od polaznika radionice animacije Planktoon odlučio je nagradu dodijeliti njemačkom filmu Our Wonderful Nature – The Common Chameleon autora Esheda Tomera zbog, jednostavne i poučne priče o gramzivosti s kojom su se, kako obrazlažu, lako poistovjetili.

Među 54 animirana glazbena spota koji su se natjecali za nagradu, žiri u sastavu: Luka Vucić, Vuk Jevremović i Ante Filipović Grčić za pobjednika je proglasio 'Happy' u režiji francuske autorice Alice Saey, videospot za pjesmu glazbenika Marka Lottermana, koji jednostavnošću i dinamikom animacije oživljava pjesmu i uvlači gledatelja u ples boja i kompozicije. Posebno priznanje pripalo je i spotu redatelja Dantea Zaballe za pjesmu 'Parking Attendant' benda Tall Juan, zbog dinamike i gotovo dječjeg stila animacije u kojoj je autor kombinirao različite tehnike kako bi zaigrao ekran i omogućio gledatelju da osjeti slobodu i veselje same pjesme.

Od trideset filmova u konkurenciji animiranog namjenskog filma žiri u istom sastavu odabrao je film Absolute Volga Jaimeen Desai jer savršeno utjelovljuje ludilo, viziju i dušu Krok festivala, koji promovira.

Filmovi nastali na Planktoonu, radionici animacije za djecu, moći će se vidjeti na Maloj loži prije proglašenja dobitnika, a tijekom festivala održana je i radionica VJ-inga i mappinga za mlade Supervision, razgovori s autorima i članovima žirija, koncerti i after partyji.

Naslovna fotografija: scena iz filma Musical Traumas

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.