Preskoči na glavni sadržaj

Poziv na sudjelovanje - Radionica 'grubog šnita' kod Nielsa Pagha Andersena

Restart i Zagreb Film Festival organiziraju masterclass nagrađivanog danskog montažera Nielsa Pagha Andersena koji će održati predavanje Pripovijedanje u dokumentarnom filmu - oblikovanje karaktera, identifikacije i filmske magije (Storytelling in Documentary – Character Building, Identification and Movie Magic). 

Predavanje će se održati za vrijeme Zagreb Film Festivala, u četvrtak 18. listopada 2012. u Dokukinu KIC od 17 sati. Istog dana, prije predavanja, s početkom u 15 sati, prikazat će se dokumentarni film Tri sobe melankolije (3 Rooms of Melancholia) finske redateljice Pirjo Honkasalo iz 2004. godine koji je Pagh Andersen montirao. Riječ je slavnom dokumentarnom filmu, dobitniku Amnesty nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji te na amsterdamskoj IDFA-i, nagrade Prix Italia, te glavne nagrade na danskom festivalu CPH:DOX.  

Osim svog predavanja, Niels Pagh Andersen će 18. i 19. listopada održati radionicu grubog šnita za odabrane hrvatske dokumentariste kojima su projekti trenutno u fazi postprodukcije. Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, a redatelj ste ili montažer koji trenutno ima dugometražni dokumentarni film u fazi postprodukcije, pošaljite naziv i sinopsis filma uz kratak opis u kojoj ste fazi montaže na adresu vanja@restarted.hr.

Uvjeti za prijavu su:
- da je planirano trajanje vašeg dokumentarnog projekta minimalno 65 minuta
- da imate minimalno 30 minuta montiranih scena
- da tijekom radionice mogu biti prisutni i montažer i redatelj filma
- vaš materijal ima engleske podnaslove

Tijekom radionice tutor će s autorskim timom pregledati pripremljeni materijal i savjetovati ih po pitanjima dramaturgije i montaže.  

Rok za slanje prijave je 4. listopada 2012.    

Od 1979. godine do danas Niels Pagh Andersen montirao je više od 250 filmova različitih vrsta i žanrova. Kao montažer je, osim u Skandinavskim zemljama, radio i u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Brazilu i SAD-u. Osim profesionalnih montažerskih angažmana dugi niz godina radi i kao mentor za montažu te kao profesor filmske dramaturgije na školama i radionicama diljem svijeta. 2005. godine Danski filmski institut dodjelio mu je prestižnu Nagradu Roos za životno djelo i izuzetne dosege na području dokumentarnog filma. Od 2012. predaje montažu na Norveškoj filmskoj školi.

Među filmove koje je montirao spadaju: igrani film nominiran za Oscara Pathfinder Nilsa Gaupa, Portal to Peace kratki dokumentarac Thomasa Stenderupa, dobitnika Grand prixa na Krakow Film Festivalu, 3 Rooms of Melancholia dokumentarni film Pirjo Honkasale, nagrađene na IDFA-i, Veneciji i CPH:DOX-u, Prostitution Behind the Veil dokumentarni film Nahida Perssona, dobitnika Grand prixa na Krakow Film Festivalu i nominacije za Emmy, te slavni dokumentarni serijal Jennifer Fox Letenje: ispovijesti slobodne žene...   

Gostovanje Neilsa Pagha Andersena organizira RESTART u suradnji sa Zagreb Film Festivalom i uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Danske u RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.