Preskoči na glavni sadržaj

Povijesna drama Illyricvm u kinima od 13. listopada

Povijesna drama Illyricvm, redatelja Simona Bogojevića Naratha i producentice Ankice Jurić Tilić doživjela je svoju kinopremijeru u utorak, 11. listopada, a od 13. listopada može se pogledati u kinima diljem zemlje. 

U Kaptol Boutique Cinema na zagrebačkoj premijeri, uz autore filma, okupila se brojna glumačka ekipa predvođena Filipom Križanom - Robert Prebil, Franjo Dijak, Adrian Pezdirc, Alan Katić, Ana Takač, Damir Klemenić i Josip Kučan.

Premijeri su prisustvovali i gosti Ksenija Marinković, Iva Babić, Marina Redžepović, Dubravka Turić, Dado Ćosić, Fabijan Pavao Medvešek, Vinko Brešan, Emina i Danijel Kušan, Danilo Šerbedžija, Branko Schmidt, Neven Hitrec, Enes Vejzović, Janko Popović Volarić, Nevio Marasović, Kristijan Milić, Christopher Peter Marcich te brojni drugi uzvanici iz svijeta filma.

Redatelj Illyricvma Simon Bogojević Narath, koji uz Sašu Podgorelca potpisuje i scenarij, ima iza sebe nekoliko nagrađivanih kratkometražnih animiranih filmova, a Illyricvm je njegov redateljski dugometražni igrani prvijenac. 

Uz producenticu Ankicu Jurić Tilić, koproducenti filma su Eva Rohrman, Alessandro Borrelli, Fatmir Spahiu, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo. Direktor fotografije je Aleksandar Kavić, montažer Damir Čučić, skladatelj Mirko Jankov, scenograf Giorgio Barullo, dizajner zvuka Julij Zornik, kostimografkinja Zjena Glamočanin, a slikarica maske Ana Bulajić Črček.

Filmski uvid u život i običaje ilirskih plemena pod vlašću Rimljana, prvi je film u kojem se govori latinskim i ilirskim, točnije rekonstrukcijom ilirskog jezika. Radnja filma zbiva se na našim prostorima 37. godina prije nove ere. Liburnskog pastira Volsusa sa sobom povede rimska jedinica čiji se naoko jednostavan zadatak skupljanja poreza pretvori u neočekivan sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima.

Jedna od najvažnijih karakteristika ovog filmskog projekta je znanstveno potkrijepljena rekonstrukcija izgleda, kostima, rekvizita, jezika, ponašanja i socijalnih protokola Ilira u specifičnom povijesnom trenutku. Najveći dio ilirskih i rimskih kostima je ručno izrađen od materijala bojanih prirodnim bojama, na način koji je zaista bio korišten u to doba.

Illyricvm je sniman u srpnju i kolovozu 2021. na tri planinske lokacije – na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini, na Velebitu u Hrvatskoj te u talijanskoj pokrajini Furlaniji - Julijskoj krajini.

Film je proizvela Kinorama u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Forum Ljubljana, talijanskom La Sarraz Pictures, kosovskom Buka Production i sarajevskom SCCA/pro.ba. Projekt su najvećim dijelom financirali HAVC, Slovenski filmski centar, Eurimages, Ministarstvo kulture Italije, Kosovski filmski centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Filmski studio Viba Film, FVG Film Comission i Hrvatska radiotelevizija.

Illyricvm je jedan od sedam dugometražnih hrvatskih naslova koji ove jeseni dolaze u kina, uz još tri filma koja će na velika platna stići početkom 2023. godine. Na impoznantnu brojku od 10 naslova ukazuje HAVC-ova kampanja Otkrij naš novi film kojoj je cilj upoznati javnost s uzletom domaće produkcije. Više o kampanji možete pročitati ovdje, a pogledati ovdje.

Naslovne fotografije: zagrebačka kinopremijera Illyricvma
(autor fotografija: Niko Grga)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.