Preskoči na glavni sadržaj

Posljednji let Petra Ginza otvara program JFF EDU-DOX u Dukukinu KIC!

Festival židovskog filma pokreće novi filmski program JFF EDU-DOX koji će se održavati jednom mjesečno u Dokukinu KIC. U sklopu programa u narednih će šest mjeseci biti prikazano šest dokumentaraca koji na različite načine progovaraju o Holokaustu i/ili promiču toleranciju.

Film kojim započinje program JFF EDU-DOX američki je dokumentarac Posljednji let Petra Ginza redateljskog dvojca Sandre Dickson i Churchilla Robertsa, a biti će prikazan u subotu, 17. studenog u 19 sati.

Film je u rujnu prikazan u Zadru i Kninu u sklopu festivalskog programa Edukacijska jutra, kojim se učenike i studente kroz tragediju Holokausta želi educirati o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. Projekcija filma i pojedine reakcije tada su izazvale niz neželjenih posljedičnih događaja, a ovom projekcijom želi se  ponovno usmjeriti pažnja na ovaj izniman i inspirativan film.

Posljednji let Petra Ginza je priča snimljena prema istinitom događaju o nevjerojatno nadarenom dječaku Petru Ginzu koji je do svoje 14. godine napisao čak pet romana i sastavio dnevnik o nacističkoj okupaciji Praga. Do 16. godine pak nacrtao je više od 150 crteža i slika, djelovao je kao urednik tajnog avangardnog časopisa u logoru Theresienstadt, napisao brojne kratke priče, da bi potom nastradao u koncentracijskom logoru u Auschwitzu 1944. godine.

Sve do tragične eksplozije svemirske letjelice Columbia 2003. godine, Petrova je priča bila uglavnom nepoznata. Naime, izraelski astronaut Ilan Ramon ponio je sa sobom u svemir jedan Petrov crtež - Svemirski krajolik. Publicitet koji je pratio let i eksploziju letjelice doveo je do otkrića Petrova dnevnika, kao i još nekih umjetničkih djela i kratkih priča na tavanu u Pragu. Kroz njegove romane, kratke priče i članke iz časopisa, gledatelj kroz ovaj filmski dokument ima priliku vidjeti Petrovo putovanje od prerano odrasla djeteta do mladog zrelog čovjeka, od nevinosti do bolne spoznaje o nehumanosti, sve viđeno kroz perspektivu darovitog mladog umjetnika.

Organizacija Ujedinjeni narodi preporučili su prikazivanje ovog filma u svrhu edukacije mladih, a film je također distribuiran kroz svjetsku mrežu informacijskih centara UN u 63 zemlje diljem svijeta, u sklopu edukacijskih programa učenika i studenata.

Projekcija filma održat će se u subotu, 17. studenog u 19 sati u Dokukinu KIC. Cijena ulaznice iznosi 20 kuna.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.