Preskoči na glavni sadržaj

Posljednja ambulantna kola Sofije u MoMA-i i ostali uspjesi Nukleus filma

Nagrađivani dokumentarac Posljednja ambulantna kola Sofije uvršten je u Documentary Fortnight, festival posvećen umjetničkom dokumentarnom filmu koji se svake godine održava u newyorškoj MoMA-i. Hrvatski koproducent filma je tvrtka Nukleus film, koja je u zadnjih nekoliko tjedana ostvarila još nekoliko poticajnih rezultata.

Nakon niza festivalskih priznanja Posljednja ambulantna kola Sofije bit će prikazana i u sklopu Documentary Fortnight 2013: MoMA's International Festival of Nonfiction Film and Media (Međunarodni MoMA-in festival nefikcijskog filma i medija). Festival Documentary Fortnight osnovan je 2001. godine, a prikazuje dugometražne i kratkometražne filmove s kreativnim pristupom stilu i tematici. Sljedeće izdanje festivala održavat će se od 15. do 28. veljače 2013. godine, a podsjetimo da su prošle godine na istome festivalu prikazane i Marijine redateljice Željke Sukove.

Posljednja ambulantna kola Sofije režirao je bugarski redatelj Ilian Metev, a radi se o njemačko-hrvatsko-bugarskoj koprodukciji, čiji je hrvatski koproducent produkcijska tvrtka Nukleus film. Nukleus film trenutno je aktivan u nekoliko projekata dugometražnog igranog i dokumentarnog filma, koji su ostvarili obećavajući početak na međunarodnim radionicama.

Na prošlotjednom TorinoFilmLab Meeting Eventu, koji se održavao od 25. do 27. studenog za vrijeme Filmskog festivala u Torinu, Nukleusov koprodukcijski projekt igranog filma Trema (Stage Fright) grčkoga redatelja Yorgosa Zoisa u produkciji Marie Drandaki osvojio je drugu nagradu u iznosu od 80 000 eura. Projekt je grčko-francusko-hrvatska koprodukcija. Radnja se odvija u kazalištu uoči premijere avangardne predstave. Nemiri izvan kazališta prisilili su neke uranjene goste da se zaključaju u kazališnu zgradu, a njihov dolazak prekida generalnu probu, i to točno u trenutku ubojstva. Ono što slijedi je predstava u kojoj će i izvođači i metci biti stvarni.

Projekt nastaje pod Pan Entartainmentom, jednom od vodećih grčkih produkcijskih tvrtki na području audiovizualne proizvodnje, a francuski koproducent je La Voie lactée. Projekt je bio predstavljen na CineLink Co-production Marketu 2011. godine gdje je osvojio nagradu za razvoj CNC-a (French Film Centre), a trenutno sudjeluje na radionici EAVE. TorinoFilmLab Event završni je događaj TorinoFilmLaba, međunarodnog laboratorija posvećenog promoviranju prvih i drugih dugometražnih filmova mladih filmaša kroz niz radionca koje se održavaju tijekom cijele godine. Više informacija o projektu Trema pronađite ovdje, a o TorinoFilmLabu ovdje.

Također, nedavno je objavljeno da je Ljepši kraj, adaptacija istoimenog romana Bekima Sejranovića, primljen na Rotterdam Lab. Radi se o seminaru Cinemarta osmišljenom za umrežavanje mladih filmskih profesionalaca, gdje će ih se kroz niz radionica i predavanja podučiti o sudjelovanju na međunarodnoj festivalskoj i market-sceni. Scenarij za Ljepši kraj napisao je Marjan Alčevski, a režirat će ga Radivoje Andrić. Projekt je ranije primljen i u Program ACE, jedan od najprestižnijih MEDIA radionica koja omogućuje godišnje individualno praćenje razvoja projekata individualnih filmova. Ljepši kraj podržan je i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija u iznosu od 35 000 kuna te od strane SEE CN fonda u iznosu od 7 500 eura. Više informacija o Rotterdam Labu pronađite na ovoj poveznici.

Podsjetimo da je u Hrvatskoj nedavno završeno snimanje Baršunastog terorista (Velvet Terrorist), novog filma cijenjenog slovačkog dokumentarista Petera Kerekeša. Radi se o slovačko-češko-hrvatskoj koprodukciji, čiji je hrvatski koproducent također Nukleus film.

Naslovne fotografije: Posljednja ambulantna kola Sofije; Baršunasti teroristi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.