Preskoči na glavni sadržaj

Posljednja ambulantna kola Sofije u distribuciji u Njemačkoj

Hrvatska manjinska koprodukcija Posljednja ambulantna kola Sofije, čiji je hrvatski koproducent Nukleus film, od 14. ožujka u distribuciji je u njemačkim kinima, a i dalje je vrlo aktualna na filmskim festivalima u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji.

Nakon niza uspješnih prikazivanja na brojnim međunarodnim festivalima, njemačko-hrvatsko-bugarska koprodukcija Posljednja amulantna kola Sofije ušla su u njemačku distribuciju. Distributer filma je W-film Distribution, a od 14. ožujka do početka srpnja prikazivat će se u nekoliko njemačkih gradova (Berlinu, Kölnu, Hamburgu, Bonnu, Nürnbergu, Leipzigu, Oberhausenu itd). Cjeloviti popis gradova, kina i vremena prikazivanja potražite na ovoj poveznici.

Distribucija filma dosta je dobro popraćena u njemačkim medijima, a reakcije tiska mahom su pozitivne. U Süddeutsche Zeitung nazvali su ga velikim filmom o bolesnom društvu i trojici junaka koji vode sizifovsku bitku protiv patnje. Na WDR3 rekli su da se radi o filmu koji iznenađuje humorom i bez moraliziranja postavlja pitanja koja se tiču svih nas: prije svega koliko nam je u današnje vrijeme vrijedna ljudskost, a na WDR5 osvrnuli su se i na specifičan redateljsko-snimateljski stil i rekli da je vrlo inteligentno ispričan i fokusiran i upravo činjenica da ne vidimo mnogo vodi našu pažnju.

Osim distribucije u Njemačkoj, Posljednja ambulantna kola Sofije nastavljaju svoj uspješan festivalski život na trima kontinentima. Film je nedavno osvojio prvu nagradu na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Play Doc u Španjolskoj, koji se održavao od 13. do 17. ožujka, bio je prikazan na Festivalu europskog dokumentarnog filma EURODOK u Oslu (13.-17. ožujka) i na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu (15.-24. ožujka), a bit će prikazan i na filmskom festivalu Crossing Europe u Linzu (23.-28. travnja) te Međunarodnom filmskom festivalu u Pekingu (16.-23. travnja).

Nakon što je prikazan na festivalima na festivalima Documentary Fortnight u New Yorku i SXSW u Austinu, Posljednja ambulantna kola Sofije prikazat će se na još nekoliko sjevernoameričkih festivala: Festivalu dokumentarnog filma Full Frame u Durhamu u Sjevernoj Karolini (4.-7. travnja), Filmskom festivalu RiverRun u Winston-Salemu u Sjevernoj Karolini (12.-21. travnja) te na Međunarodnom filmskom festivalu u San Francisku (25. travanj – 9. svibnja), najstarijem filmskom festivalu u SAD-u.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.