Preskoči na glavni sadržaj

Posljednja ambulantna kola Sofije na Karlovym Varyma

Nakon nagrade na Tjednu kritike koji se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, dokumentarni film Posljednja ambulantna kola Sofije uvršten je u dokumentarnu konkurenciju 47. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyima.

Posljednja ambulantna kola Sofije redatelja Iliana Meteva, čiji je hrvatski koproducent Siniša Juričić (Nukleus film), uvršten je u dokumentarnu konkurenciju 47. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma koji će se održati od 29. lipnja do 7. srpnja 2012. Nastao u koprodukciji triju zemalja: Bugarske, Hrvatske i Njemačke, film je doživio međunarodnu premijeru u sklopu Tjedna kritike 65. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio France 4 Visionary Award. Trailer filma možete pogledati ovdje.

Posljednja ambulantna kola Sofije natjecat će se s još petnaest filmova među kojima su i Private Universe velike češke dokumentaristice Helene Třeštíkove, Trains of Thoughts Tima Novotnya (čiji je Life in Loops proglašen najboljim dokumentarcem na Karlovym Varyma 2006.).

Također, u natjecateljskom programu East of the West u kojem se prikazuju i natječu filmovi iz srednje i istočne Europe kao i filmovi zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza bit će prikazan i dugometražni igrani film Praktični vodič kroz Beograd s pjevanjem i plakanjem u režiji Bojana Vuletića. Film je nastao u produkciji Srbije i koprodukciji Njemačke, Francuske, Mađarske i Hrvatske.

Međunarodni festival u Karlovym Varyma pokrenut je 1946. godine i jedan je od europskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjestotinjak najnovijih filmskih naslova, a sudjelovanje hrvatskih filmova na tom festivalu iz godine u godinu sve je učestalije. Unazad desetak godina u Karlovym Varyma bili su nagrađivani Maršal  Vinka Brešana (2000., Nagrada za najboljeg redatelja), Tu Zrinka Ogreste (2004., Posebna nagrada žirija), Armin Ognjena Sviličića (2007., Nagrada East of the West), Nije kraj Vinka Brešana (2009., Nagrada FIPRESCI), Neka ostane među nama (2010., Nagrada za najboljeg redatelja, Nagrada Europa Cinemas Label ) Rajka Grlića i dokumentarni film Marijine (2011., Nagrada FEDEORA u programu East of the West) Željke Sukove.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.