Preskoči na glavni sadržaj

Posljednja ambulantna kola Sofije i Nije ti život pjesma Havaja osvojili glavne nagrade na DokuFestu

Nagrađivana bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija Posljednja ambulantna kola Sofije osvojila su Grand prix u kategoriji Balkanski Dox na upravo završenom DokuFestu u Prizrenu (Kosovo), dok je Dana Budisavljević osvojila nagradu Best Balkan Newcomer zahvaljujući filmu Nije ti život pjesma Havaja, prikazanom u istome programu.

Nakon nagrade France 4 Visionary Award na Tjednu kritike u Cannesu i Grand prixa za najbolji dokumentarni film iznad 30 minuta na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary, Posljednja ambulantna kola Sofije nastavljaju svoj pobjednički niz, ovoga puta na DokuFestu, međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, gdje su osvojila Grand prix u kategoriji Balkanski Dox.

Žiri u sastavu Marta Andreu iz Španjolske, Srđan Keċa iz Srbije i Cinta Peleja iz Portugala izjavio je: Radi se o izvanrednom filmu s preciznim, ali smirenim pogledom na likove koje intimno predočava, čime uspijeva snažno dočarati stvarnost koja ih okružuje. Redatelj izrazito sposobno koristi potencijale filma da bi artikulirao ono što se nalazi u kadru i ono što se ne prikazuje, kako bi izrazio suštinu ljudskog bića u odnosu sa svijetom i njegovim značenjem.

Podsjetimo, Posljednja ambulantna kola Sofije prate jedna od trinaest ambulantnih kola bugarskog glavnog grada, pri čemu vozač, liječnik i medicinska sestra svakodnevno nastoje spašavati živote, dok se istovremeno bore s ruševinama zdravstvenog sustava. Redatelj filma je Bugarin Ilian Metev, a hrvatski producent je Siniša Juričić (Nukleus film). Hrvatska premijera održat će se za vrijeme Festivala igranog filma u Puli (gdje će biti prikazan izvan konkurencije), a odmah potom bit će prikazan i na Motovun Film Festivalu.

Nije ti život pjesma Havaja hrvatske redateljice Dane Budisavljević, koji je prikazan u istoj kategoriji, svojoj je redateljici priskrbio nagradu Best Balkan Newcomer, što je žiri obrazložio sljedećim riječima: Držimo da redateljičin filmski pristup odražava način gledanja na stvarnost koji nagovještava osobni glas koji bi se trebao podržati. Produkcijska kuća koja stoji iza filma je Hulahop.

DokuFest se održavao od 7. do 15. srpnja u Prizrenu na Kosovu. Ovogodišnje festivalsko izdanje ugostilo je 300 filmaša, a 25 000 posjetitelja sudjelovalo je na projekcijama i ostalim festivalskim događanjima. S obzirom na posjećenost publike i profesionalaca, stručne radionice i raznolike popratne programe DokuFest se još jednom istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji i kao najveće kulturno događanje na Kosovu.

Uz Posljednja ambulantna kola Sofije u natjecateljskom programu Balkan Dox ovogodišnjeg Dokufesta prikazani su i Blokada Igora Bezinovića (Restart, Factum), Muški film Nebojše Slijepčevića (Restart) i Ratni reporter Silvestra Kolbasa (Factum). U programu International Shorts prikazan je i kratkometražni igrani film Komba Tina Žanića (Kinoklub Zagreb, Leptir.tv).

Cjeloviti popis dobitnika ostalih nagrada provjerite na ovome linku.

Naslovne fotografije: Posljednja ambulantna kola Sofije; Nije ti život pjesma Havaja

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.