Preskoči na glavni sadržaj

Poslije života pobjednik 4. izdanja DokuMa Film Festivala

Novozelandski dokumentarni film Poslije života autorskog dvojca Prisca Bouchet i Nick Mayow pobjednik je 4. izdanja DokuMa Film Festivala koji je u subotu završio u Makarskoj hrvatskom premijerom filma Scream For Me Sarajevo Tarika Hodžića i Jasenka Pašića, priči o koncertu Brucea Dickinsona usred te ratom opkoljene prijestolnice. 

Tročlani žiri u sastavu Danilo Šerbedžija, Enis Bešlagić i Aleš Belak za pobjednika konkurencije kratkometražnog filma Mali Garmaz odabrao je film Poslije života koji govori o svakodnevici jednog novozelandskog pogrebnog poduzeća. 

'Odabrali smo ovaj film kao najbolji zbog njegovog mirnog pristupa jednoj dosta uznemirujućoj temi, poetskog pogleda na nešto o čemu inače ne želimo razmišljati', rekao je predsjednik žirija Danilo Šerbedžija na svečanom zatvaranju festivala.

Nagradu za najbolju kinematografiju i nagradu publike dobio je film Bliske veze Poljakinje Zofie Kowaleske, intimni portret bračnog para koji slavi 40. godišnjicu svog odnosa obilježenog usponima i padovima.

Festival je zatvoren projekcijom filma Scream For Me Sarajevo Tarika Hodžića i Jasenka Pašića koji prati događaje oko koncerta kojeg je 1994. u ratnim uvjetima održao Bruce Dickinson, frontmen svjetski poznatog metal benda Iron Maiden. Prikazivanju filma nazočio je redatelj Hodžić koji je u razgovoru s publikom otkrio kontekst realizacije tog dokumentarca.

Četvrto izdanje makarskog DokuMa Film Festivala održalo se od 30. svibnja do 3. lipnja, a na njemu je bilo prikazano tridesetak filmova iz cijelog svijeta te je u sklopu Crossbordera, programa koji već četiri godine ugošćuje mlade autore iz susjednih zemalja, radionicu držala profesorica i redateljica Natalia Marin Sancho iz Španjolske, ovogodišnje Zemlje partnera festivala. Iduće godine to će biti Finska. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.