Preskoči na glavni sadržaj

Poslije zime u kinima od 10. ožujka

Poslije zime, nostalgična i humoristična drama o prijateljstvu i mladosti crnogorskog redatelja i scenarista Ivana Bakrača, stiže u hrvatska kina 10. ožujka. Priča o grupi mladih ljudi na životnim prekretnicama okuplja ansambl talentiranih mladih glumaca iz regije koji predvode Momčilo Otašević, Petar Burić, Maja Šuša, Ivona Kustudić i Ana Vučković. 

Na soundtracku filma nalaze se neka od najzanimljivijih imena suvremene regionalne glazbene scene, poput Pocket Palme, Lollobrigide i Buč Kesidija, a glazbu potpisuje hrvatski dvojac Alen i Nenad Sinkauz.

Petero prijatelja iz djetinjstva u kasnim dvadesetima, Jana, Marija, Mladen, Danilo i Bubi, koji sada žive na različitim krajevima bivše Jugoslavije, trude se održati svoje prijateljstvo unatoč udaljenosti koja ih dijeli. Suprotstavljaju se patrijarhalnom nasljeđu ignorirajući posljedice rata i osiromašenog gospodarstva. Jedne godine njihova bezbrižna eskapistička mladost naprasno završava.

Kroz priču o neraskidivom prijateljstvu film se uz puno humora i iskrenosti dotiče tema specifičnih za filmove o odrastanju, poput želje za odgađanjem sazrijevanja, otpora prema tradicionalnim ulogama, ljubavnih brodoloma, intimnosti i party kulture, a sjajna epizoda u kojoj je prijateljstvo Mladena (Momčilo Otašević) i Bubi (Maja Šuša) stavljeno na kušnju daje odgovor na vječno pitanje: je li iskreno muško-žensko prijateljstvo moguće?

Ivan Bakrač (Nikšić, 1987) redatelj je i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Režirao je i napisao više kratkih i srednjometražnih ostvarenja koja su prikazana i nagrađivana na brojnim međunarodnim festivalima. Njegov dugometražni prvijenac Poslije zime (2021) razvijan je na radionici Moj prvi scenarij u sklopu Zagreb Film Festivala, na čijem je 19. izdanju sudjelovao kao član kratkometražnog žirija. 

Poslije zime koprodukcija je Makedonije, Srbije, Hrvatske i Francuske. Hrvatski je koproducent Maxima Film, a distributer Zagreb Film Festival. Nakon svjetske premijere u Karlovym Varyma film je prikazan u Cottbusu, a krajem veljače slijedi i prikazivanje u natjecateljskom programu beogradskog FEST-a.

Film će se moći pogledati u zagrebačkim kinima Kinoteka i Tuškanac te Kino mreži.

U kina stigao i film Te mračne noći

Od četvrtka, 24. veljače, u kinima u Zagrebu, Splitu i Rijeci prikazuje se i manjinska koprodukcija Te mračne noći francuskog redatelja Francois Lunela – film nastao u francusko-bosansko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Kaos produkcija). 

Te mračne noći je rijedak film koji govori o onome o čemu ne pričamo previše, o ženi u kontekstu rata. Daleko od gotovih slika i klišeja o junaštvu, ovaj film sa senzibilitetom i velikom preciznošću dočarava paradokse i zaobilaznice života, patnje i sumnje, ali i snagu prijateljstva i solidarnosti među ljudima. Film je priča o Haškinoj borbi (Maja Jurić), za vrijeme opsade, da podigne svog sina Denisa (Arman Lunel) i zaštiti ga od užasa. 

Glumačku postavu čine Maja Jurić, Muhamed Hadžović, Nina Đogo Gracić, Maja Zećo, Boris Ler, Arman Lunel, Emina Muftić i Senad Alihodžić

Točan raspored projekcija potražite na Cinestarovoj i Facebook stranici filma

Naslovne fotografije: scene iz filma Poslije zime

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.