Preskoči na glavni sadržaj

Posebno priznanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima Jedan svijet dodijeljeno Đuri Gavranu

Na 19. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima Jedan svijet, koji se održao u Pragu od 6. do 15. ožujka, žiri Vaclav Havel posebno priznanje dodijelio je filmu Vijesti iz Laayouna

Vijesti iz Laayouna Đure Gavrana govori o nekoliko mladića iz okupiranog dijela Zapadne Sahare koji se nalaze u alžirskom izbjegličkom naselju '27 veljače'.

Žiri je ovako obrazložio nagradu: 'Film opisuje nenasilnu borbu Saharaca (Sahrawi) za pravdu. Dok Saharaci na okupiranom teritoriju trpe višestruka kršenja ljudskih prava, njihovi sunarodnjaci čame usred pustinje Sahare čekajući davno obećani referendum o samoodređenju, čije provođenje Vijeće sigurnosti UN-a tek treba izglasati. S ovim Posebnim priznanjem pozivamo međunarodnu zajednicu na djelovanje'. Žiri Vaclav Havel dodjeljuje nagradu filmovima koji daju izvanredan doprinos obrani ljudskih prava, a ove godine zasjedao je u sastavu Andrés Canizalez, Venecuela; Maria Carrion, Španjolska; Moataz El Fegiery, Egipat; Tetiana Pechonchyk, Ukrajina; Artur Sakunts, Armenija.

Režiju, scenarij, kameru i producentsku ulogu Vijesti iz Laayouna potpisuje Đuro Gavran, montažeri su Nina Velnić i Iva Mrkić. Zvuk je oblikovao Hrvoje Nikšić; dok su glazbu skladali Nojem Seguila el Hamra i Nenad Kovačić. Dokumentarac je svoju svjetsku premijeru doživio na prošlom, 14. Liburnia Film Festivalu.

Inače, najboljim dokumentarnim ostvarenjem spomenutog festivala proglašen je film norveško-kurdskog redatelja Zaradashta Ahmeda, Nowhere to Hide, a nagradu za najbolju režiju odnio je Kinez Jiu-liang Wang s dokumentarcem Plastic China.

Više o festivalu možete saznati na ovoj poveznici.

*Naslovna fotografija s dodjele nagrada preuzeta je s portala: www.oneworld.cz 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.