Preskoči na glavni sadržaj

Posebno priznanje filmu Na vodi Gorana Devića u Leipzigu

Dugometražni dokumentarni film redatelja i scenarista Gorana Devića Na vodi dobio je posebno priznanje žirija 61. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu u natjecateljskoj sekciji Međunarodnog dugometražnog dokumentarnog filma.

Posebno priznanje djelu Gorana Devića Na vodi dodijelio je međunarodni žiri u sastavu: finski redatelj Mika Kaurismäki, tuniška producentica Dora Bouchoucha te litvanski autor Laimonas Briedi

'Posebno priznanje odlučili smo dati filmu koji nas je dirnuo jer na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata. Htjeli bismo zahvaliti redatelju i protagonistima na rijeci što su nas podsjetili da ni u jednom ratu nema pobjednika te da se, nakon svega, treba nastaviti sa životom', stoji u službenom obrazloženju žirija 61. izdanja DOK Leipziga koji je trajao od od 29. listopada do 4. studenog.

Na vodi je u Leipzigu imao svjetsku premijeru, a producirao ga je Hrvoje Osvadić (Petnaesta umjetnost). Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Osim filma Gorana Devića, na prestižnom festivalu prikazano je još šest hrvatskih naslova. Srbenka Nebojše Slijepčevića te Lijek Ane Opalić bili su dio međunarodnog programa, kao i Dani ludila Damiana Nenadića (nastao u produkciji Restarta i koprodukciji slovenskog Petra Pan Film Production), IKEA za YU Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić (nastao u koprodukciji Hrvatske i Švedske, hrvatski koproducent je Hrvatski filmski savez) te Chris the Swiss Anje Kofmel (nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji, hrvatski koproducent je Nukleus film). Osim toga, prikazan je i film Kolač Daniela Šuljića iz 1997. godine i to u sekciji posvećenoj maštovitim animiranim filmovima koji govore o ljudima, životu i smrti.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu prikazano je 306 dokumentarnih i animiranih filmova, od kojih su 22 dobili nagrade. Cjeloviti popis nagrađenih naslova i obrazloženja žirija možete pronaći na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: scene iz filma Na vodi 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.