Preskoči na glavni sadržaj

Porvenir Renate Poljak najbolji film 18. Liburnia Film Festivala

Dodjelom nagrada na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji  završen je 18. Liburna Film Festival, koji se održavao od 24. do 28. kolovoza. 

Film Porvenir, o istoimenom gradiću koji su osnovali hrvatski migranti, vizualne umjetnice Renate Poljak, žiri 18. Liburnia Film Festivala je nagradio nagradom za najbolji film, najbolju kameru (Boris Poljak) i najbolji dizajn zvuka (Iva Ivan). Publika je kao svog favorita istakla film Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu Tomislava Jelinčića dodijelivši mu ocjenu 4,75. Nagradu za najbolju režiju (Karmen Obrdalj) i montažu (Aleksandar Jurić) dobio je film Zašto mama vazda plače?, a Ono drugo selo Jadrana Bobana posebno priznanje žirija. Najbolji regionalni film je Bez lica Davida Lušičića

Atmosfera dokumentarno-eksperimentalnog filma Porvenir (REA udruga za suvremene umjetničke i arhitektonske produkcije, 2020.) oduševila je žiri 18. LFF-a,  koji ove godine čine producentica Miljenka Čogelja, snimatelj i fotograf Hrvoje Franjić, redatelj Andrej Korovljev, umjetnički direktor Underhill Festa i televizijski urednik Vuk Perović te filmska kritičarka i nezavisna kustosica Dina Pokrajac“Potpomognuta monumentalnom fotografijom, dosljednom montažom i istančanim dizajnom zvuka redateljica metaforički ali i fizički rekreira putovanje svoga pradjeda i šalje nam veličanstvenu audiovizualnu razglednicu s kraja svijeta koja je prožeta nadom u nove početke.” stoji u obrazloženju LFF-ova žirija. 

“Ono drugo selo važan je film koji pričajući o prošlosti ispisuje formulu jedine moguće budućnosti, a to je ona zajedništva, tolerancije i suživota. Filmova poput Jadranova je malo i nikada ih nije i neće biti dovoljno, stoga će posebno priznanje, nadamo se, dati redatelju daljnju motivaciju za bavljenje zahtjevnim temama na sebi svojstven i unikatan način.” istaknuli su članovi žirija dodijelivši Jadranu Bobanu posebno priznanje Liburnia Film Festivala. Film je nastao u produkciji Fade Ina.

Žiri je intimističkom filmu studentice Karmen Obrdalj Zašto mama vazda plače? (Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci, samostalna produkcija, 2019.) nadjenuo epitet „filmskog bisera“. "Odabrati filmski portret i ograničiti se na vrlo ograničena izražajna sredstva kompleksan je zadatak i za iskusne dokumentariste, proizvesti u gledatelja emotivni svijet kroz koji plovi na rubu suza, stepenica je koju rijetki zagaze, a Karmen je to učinila laganim i posve prirodnim korakom bez imalo opterećenja i sustezanja," stoji u obrazloženju za najbolju režiju 18. LFF-a. Zbog "preciznog izbora postupaka i suptilne promjene ritma u delikatnim momentima stvoreno je koherentno i upečatljivo filmsko djelo o jednoj skoro pa nemogućoj ljubavi" nagrada za najbolju montažu pripala je Aleksandru Juriću.

Najboljim regionalnim filmom proglašen je film Bez lica (Akademija dramske umjetnosti, Zagreb, Zebra Creative Network, 2020.) Davida Lušičića čija se fotografija posebno dojmila žiriju jer “opservacijski prati zbivanja u kombinaciji s odličnom montažom i dizajnom zvuka koji sinergijom stvaraju intenzivnu atmosferu i na trenutak, s mjesta događanja, odvode gledatelja u neku drugu dimenziju”.

Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom, a Restart i tehničkim servisom izrade DCP-ja. Svi nagrađeni dobit će i originalnu statuu čiji je autor umjetnik Saša Jantolek. U nagrađivanje dokumentarista uključili su se i partneri Liburnia Film Festivala - Institut dokumentarnog filma – IDF i Balkan Documentary Center. 

U programu prije i poslije dodjele nagrade na LFF-u su se gledali filmovi Mađarska 2018. Eszter Hajdú i Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević koja je u popodnevnim satima održala i studiju slučaja o svom filmu.

Podsjetimo, na 18. Liburnia Film Festivalu, koji se u Opatiji održavao od 24. do 28. kolovoza, publika je imala priliku gledati 21 recentni hrvatski dokumentarac u konkurenciji za nagrade publike i žirija. U popratnom programu LFF-a, ove se godine održao međunarodni popratni program 'Stanje pripravnosti' koji je ujedno dio programa Doba moći Europske prijestolnice kulture – Rijeke 2020.

18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, RIJEKA 2020, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada 'Kultura nova'.

Naslovne fotografije: dodjela nagrada 18. Liburna Film Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.