Preskoči na glavni sadržaj

Portal Vrti svoj film organizira Masterclass za učitelje i nastavnike s filmskom kritičarkom Višnjom Pentić

U organizaciji portala Vrti svoj film, od ponedjeljka, 3. srpnja do četvrtka, 6. srpnja u online izdanju, održava se besplatan Masterclass pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Pentić.

Četverodnevna edukacija, namijenjena prvenstveno nastavnicima osnovnih i srednjih škola, omogućuje upoznavanje s ključnim elementima filmskog jezika, pružajući potrebne vještine za analizu i interpretaciju filmova koji će u idućoj školskoj godini biti dostupni na portalu Vrti svoj film.

Ovom četverodnevnom edukacijom, Sedmi kontinent produkcija i portal Vrti svoj film, uvode novi način usavršavanja za nastavnike i učitelje, u čijem je fokusu ove godine domaći suvremeni film. Program Licem u lice s hrvatskim filmom u školskoj godini 2023./2024. donosi šest naslova, različitih rodova i tematika, višestruko nagrađivanih domaćih autora i autorica, koji su upareni kroz tri različita modula, nudeći mogućnost dinamične i usmjerene analize u sklopu nastave.

Okviri klasičnog pripovijedanja, kao i mogućnosti stilizacije u igranoj formi, u fokusu su filmova koji različitim pristupom obrađuju temu bijega, točnije nagrađivanih naslova Laci bježi u Mađarsku mladog redatelja Davida Gaše, te filma U plavetnilo redateljice Antonete Alamat Kusijanović. U modulu posvećenom alternativnim oblicima filmskog pripovijedanja istražuju se sličnosti i razlike naslova kod kojih se posebno ističe sklonost eksperimentiranju s filmskom formom, a koji se tematski bave gubitkom roditelja, kao i općenito odnosom roditelj-dijete. Riječ je o animiranom filmu Otac Veljka Popovića te igranom filmu Onda vidim Tanju Jurja Lerotića. Treći modul posvećen je oblicima dokumentarnog izlaganja, a uparene naslove tematski povezuje istraživanje misterija iz prošlosti, iz perspektive nepouzdanog pripovjedača. Istražuju se tako stilske i narativne poveznice između eseja Babajanja Ante Zlatka Stolice, te animirano-igrano-dokumentarnog filma Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio, koji potpisuju Igor Bezinović i Ivana Pipal.

Voditeljica Masterclassa, doktorica filmologije i filmska kritičarka, Višnja Pentić, s predavačkim iskustvom na Učiteljskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu, istaknula je vrijednost ove edukacije, u sklopu koje će se analizirati filmovi iz kuriranog programa:

"Masterclass posvećen filmskoj kritici i analizi na primjerima iz suvremenog hrvatskog kratkometražnog filma sjajna je prilika da se interes za filmsku i medijsku pismenost produbi u podržavajućoj atmosferi. Ova besplatna edukacija namijenjena je svim nastavnicima i profesorima koji gaje znatiželju i strast za razvijanje vještina razumijevanja filmskih i medijskih sadržaja i koji strast i znanje žele prenijeti i na svoje učenike. Posebna je vrijednost ove edukacije upoznavanje s radovima mlađe generacije domaćih filmskih autora čije radove karakterizira spoj kreativne odvažnosti i vještog pripovijedanja upečatljivih filmskih priča."

Organizaciju Masterclassa podržava Hrvatski audiovizualni centar, a na temu razvoja filmske pismenosti i budućih ciljeva u tom području, osvrnula se Ingrid Pađen Đurić, viša stručna savjetnica za filmsku pismenost.

"Hrvatski audiovizualni centar intenzivno radi na razvoju filmske pismenosti, podupirući postojeće programe i aktivnosti. Cilj nam je uvođenje edukacije iz područja filmske pismenosti u odgojno-obrazovni sustav na svim razinama i posljedično razvoj publike i razvoj hrvatske kinematografije te jačanje sustava promocije, filmske pismenosti i razvoja publike s naglaskom na hrvatska AV djela."

Susreti se održavaju u online formatu, od 3. do 6. srpnja, a za prijavu je potrebno poslati kratko motivacijsko pismo (do 500 znakova) na info@vrtisvoj.film.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.