Preskoči na glavni sadržaj

PÖFF Shorts: svjetska premijera animiranog filma Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova u Tallinnu

Kratkometražni animirani film Eeva autora Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji nastaje u hrvatsko-estonskoj koprodukciji, svoju će svjetsku premijeru imati na festivalu kratkometražnog filma PÖFF Shorts koji se odvija od 15. do 23. studenog, paralelno s 26. Filmskim festivalom 'Black Nights', na kojem se, pak, kako je ranije najavljeno, prikazuje čak osam hrvatskih filmova. 

"Velika nam je čast predstaviti film u Tallinnu na prestižnom festivalu. Izrada filma trajala je tri godine i veliki dio produkcije se odvijao u doba pandemije, pa smo fizički i virtualno pokušavali premostiti razne barijere na tom putu. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli na tom putu. S nama će na projekciju doći i Kaspar Jancis, estonski redatelj koji je u filmu dao svoj glas. Veselimo se da je film napokon krenuo na svoj put i veselimo se vidjeti reakcije publike," rekla je Lucija Mrzljak, koja je film Eeva režirala, uz Mortena Tšinakova.

Osim spomenutog autorskog dvojca, animaciju su radili i Goran Stojnić i Noemi Ribić, s estonskim kolegama Egertom KesomTarmom Vaarmetsem. Morten Tšinakov potpisuje scenarij, dizajn Lucija Mrzljak, a montažu su radili oboje. 

Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation), uz Kaleva Tamma iz estonskog studija Eesti Joonisfilm. 

"Eeva, treći film autorskog dvojca Mortena Tšinakova iz Estonije i Lucije Mrzljak iz Hrvatske smo prihvatili producirati nakon što smo imali odlično iskustvo s filmom "Demonstracija izvrsnosti u četiri čina" iz 2018. godine. U ovom filmu Morten i Lucija sjajno ilustriraju temu udovice koja je prožeta krivnjom i prolazi kroz iracionalne emotivne faze. To je ujedno i sjajna kritika mačizma i društvenih normi prema ženama, kojima je preostalo samo da se sakriju u vlastiti emotivni slom," rekao je producent Draško Ivezić, dodavši:

"Sretni smo da je distribuciju i svjetsku prodaju preuzela distribucijska kuća iz Francuske, Miyu Distribution koja je imala već tri filma nominirana za Oscara u kategoriji kratkog animiranog filma. S Miyu Distribution imamo vrhunskog partnera koji će hrvatsku animaciju napraviti još vidljivijom."

Film je priča o najtužnijem danu u Eevinu životu koja iznenada postaje udovica. Na sprovodu pada kiša. Puno je plača, previše vina, nekoliko djetlića i par snova koji ispunjavaju praznine. 

Film će svjetsku premijeru imati u nacionalnoj konkurenciji festivala PÖFF Shorts koji se odvija od 15. do 23. studenog, paralelno s 26. Filmskim festivalom 'Black Nights'.

Podsjetimo, na festivalu 'Black Nights', koji se odvija sve do 27. studenog, prikazuje se čak osam hrvatskih (ko)produkcija: Pelikan Filipa Herakovića (First Feature Competition), Tragovi Dubravke Turić (Baltic Film Competition), Probudi me Marka Šantića (Critics' Picks), Čovjek bez krivnje Ivana Gergoleta (First Feature Competition), Kapa Slobodana Maksimovića (Children's Competition), Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića (Children's Competition), Pisma na kraju šume Jelene Oroz (Shorts Kids Animation Competition) i Mišja kuća Timona Ledera (Shorts Kids Animation Competition). 

Filmski festival u Tallinnu Black Nights (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi koji posjeti oko 80.000 gostiju godišnje. Od 2014. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju, zajedno s ostalih 14 festivala u svijetu. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.