Preskoči na glavni sadržaj

Podsjetnik: poziv za prijavu filma za izbor hrvatskog kandidata za 97. nagradu Oscar otvoren do 20. lipnja

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) i ove godine bira hrvatskog kandidata za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti (Akademija), u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film. Rok za prijavu filmova ističe 20. lipnja 2024. godine.

Pravo na kandidiranje i sudjelovanje na ovom izboru imaju svi igrani, animirani i dokumentarni filmovi (trajanja preko 40 minuta) pod većinskom kreativnom kontrolom državljana ili rezidenata Republike Hrvatske, a koji su imali prvu objavu i redovnu komercijalnu kino distribuciju u razdoblju između (ne prije) 1. studenog 2023. i (ne kasnije od) 30. rujna 2024. godine. Komercijalna kino distribucija je trebala trajati najmanje sedam dana u kontinuitetu na istoj kino lokaciji. Ako film u trenutku prijave na ovaj Poziv još nije imao kino distribuciju, plan distribucije unutar propisanih rokova dokazuje potvrdom distributera.

 Prijava filma  

U prijavi za izbor hrvatskog kandidata za nagradu Oscar producent treba dostaviti sljedeće dokumente:

  • potpisanu izjavu o podmirenju svih materijalnih davanja što uključuje davanja prema autorima, glumcima i djelatnicima i filmskim kompanijama koji su surađivali i radili  na prijavljenom filmu,
  • potpisanu izjavu da film ima regulirana sva autorska prava,
  • potvrdu distributera o komercijalnom prikazivanju filma najmanje 7 dana u kontinuitetu na istoj kino lokaciji u periodu od (ne prije) 1. studenog 2023. do 30. rujna 2024. godine,
  • popis kompletne ekipe filma (s naznakom državljanstva ili rezidentnosti),
  • izjavu da s filmom nije aplicirao i da nema namjeru aplicirati na poziv druge države koja bira nacionalnog kandidata za nagradu Oscar,
  • popis nagrada koje je film osvojio te podatke o međunarodnoj distribuciji,
  • informaciju o prodajnom zastupniku i distributeru te plan promocije filma u slučaju da film bude izabran za hrvatskog kandidata za nagradu Oscar.

Producent filma koji bude izabran za hrvatskog kandidata, mora osigurati i sljedeće materijale:

  • isječke iz dnevnih novina ili druge dokaze kojima se dokazuje kinodistribucija i reklamiranje filma,
  • biografiju redatelja/ice na engleskom jeziku i fotografiju,
  • eventualne druge materijale prema važećim pravilima Akademije (DCP, poster filma i sl.).

Gore navedeni dokumenti se dostavljaju u sjedište Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Britanski trg 12, 10000 Zagreb ili na tajnik@hdfd.hr.

Producent filma koji je izabran za hrvatskog predstavnika, nakon službene objave rezultata sa stručnom službom HDFD-a dogovara termin online prijave filma pri čemu je obvezan pripremiti i ostatak dokumentacije prema pravilima Akademije.

Izbor hrvatskog kandidata za nagradu Oscar odvijat će se u skladu s općim i posebnim pravilima Akademije i Pravilnikom HDFD-a o izboru hrvatskog kandidata za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. Pravilnik pronađite OVDJE.

U slučaju da se pojedine odredbe pravilnika razlikuju, primjenjuju se pravila Akademije.

U slučaju da Akademija za ovogodišnji izbor kandidata napravi modifikaciju u pravilima, svi prijavljeni bit će o tome pravovremeno obaviješteni.

Rok za prijavu filmova Hrvatskom društvu filmskih djelatnika je 20. lipnja 2024.

Po isteku roka za prijavu utvrdit će se ispunjavaju li prijavljeni filmovi uvjete Akademije.

Prijavitelji čiji filmovi zadovoljavaju kriterije izbora bit će obaviješteni o formatu i roku u kojem film treba dostaviti.

Projekcije filmova u konkurenciji zatvorenog su tipa. Iznimno, zbog okolnosti koje značajno otežavaju ili onemogućuju održavanje projekcija filmova u kino dvorani, Upravni odbor HDFD-a može donijeti Odluku o održavanju projekcija putem video-linka.

Sve informacije možete pronaći na službenoj stranici Hrvatskog društva filmskih djelatnika

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.