Preskoči na glavni sadržaj

Podjelom nagrada završen 13. DORF festival u Vinkovcima

13. DORF izdanje zaključeno je u subotu, 24. kolovoza, u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, u centru Vinkovaca. Posjetitelji su protekli DORF tjedan pogledali ukupno 13 projekcija glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana, uz gostovanja autora i popratni OFF DORF program. Održano je osam hrvatskih i jedna svjetska premijera.

Žiri u sastavu Miroslav Sikavica, Marina Paulenka i Matej Meštrović odlučio je dodijeliti nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji filmu Putnici, autorice Tine Šimurine.

'Romantični dokumentarni film simpatične nezgrapnosti i zaigranosti o "putovanju" jednog skulpturalnog umjetničkog projekta, reciklažnih i kaširanih lutki prirodnih proporcija koje metaforički govore o krhkosti i nepredvidljivosti života, snažnoj ljubavnoj priči i turbulentnoj sudbini njihova autorskog para – zabranjenoj ljubavi dvoje pankera 80-ih godina na zagrebačkoj sceni, koje je kao adolescente spojila punk supkultura, a razdvojile konzervativne obitelji i represivno društvo, da bi im se životni putevi i srodne duše ponovo spojili 25 godina kasnije. Film koji dokazuje na nepretenciozan i nepaptetičan način da je svaka dobra priča, između ostaloga, ljubavna priča te da ono što je suđeno, nije izgubljeno.', stoji u obrazloženju.

Posebno DORF 2019 priznanje žirija dobio je film Times Of Great Depression, autora Vladimira Gojuna.

'Moćan, intimističan film o Adamu Semijalcu, senzibilnom i iznimnom bluesmanu iz Zagreba, čija melankolična gitara i glas zvuče kao da dolaze ravno s delte Mississippija. Glazbeni dokumentarac koji se vizualno efektno poigrava s mitom o legendarnom napoličaru s američkog Juga koji na raskršću puteva prodaje dušu vragu u zamjenu za vještinu sviranja gitare, kao i formom video dnevnika, koji daju neposredan, gotovo pa komoran uvid u dušu, razmišljanja, čuvstva i tjeskobe ovog osebujnog i melankoličnog glazbenika.' 

Ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo dobio je redatelj Slobodan Šijan, a nagradu za doprinos undergroundu glazbenik Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus. Rambo Amadeus će nagradu primiti u listopadu, zbog obaveza nije mogao doći sada, ali će prilikom dolaska posaditi DORF stablo u Vinkovcima u namjeri da se potakne pošumljavanje i skrene pozornost na nedostatak zelenila.

Također, uručena je nagrada za životno djelo 2018. prevoditelju Voji Šindoliću, koji je prošle godine zbog zdravstvenih razloga nije mogao primiti.

Autor sve tri ovogodišnje nagrade je kipar Miro Župa iz Splita, a 13.DORF vizualni identitet je djelo Martina Peranovića iz Otoka.

Festival DORF 2019 održao se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Partner festivala bio je Gradski muzej Vinkovci. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.