Preskoči na glavni sadržaj

Podjelom nagrada zaključen 15. DORF u Vinkovcima

Povezivanjem programa 9. Antičkih filmskih večeri i 15. Festivala dokumentarnog rock filma DORF, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 16. do 21. kolovoza uživali su u projekcijama recentne dokumentarne produkcije, uz popratni program. Prikazano je ukupno devet glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Velike Britanije, od kojih četiri premijerno prikazanih u Hrvatskoj uz jednu svjetsku premijeru.

O najboljem DORF 2021 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučili su Andrej Korovljev (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma Tusta, predsjednik žirija), Tanja Kvorka (novinarka i urednica rubrike kultura i showbiz u Glasu Slavonije) te Vjeran Hrpka (filmski snimatelj).

Prema mišljenju žirija: "Film Indexi (BiH, Radio televizija BiH, 2020.) autorskog dvojca Zoran Kubura/Bojan Hadžiabdić je iscrpna biografija sarajevske rock grupe koja je probijala led i utabala puteve autorskoj glazbi gotovo istovremeno sa zapadnim kolijevkama rock muzike. Dojmljivo je kako film nipošto ne eksploatira nostalgiju i na ostacima minulih vremena konstruira emotivni diskurs, već takav suptilno i organski izvire iz filmske građe i ljubavi prema fenomenu Indexa. Gledajući film nismo se mogli otrgnuti osjećaju da je ta ljubav rasla i stasavala pri samoj stvaralačkoj filmskoj odiseji autora te da su dugogodišnjim radom, što snimajući, što u montaži, pronalazili nove iskre koje su razbuktavale inicijalni žar zbog kojeg su se uhvatili u koštac sa zahtjevnom temom koja prevazilazi priču o jednom bandu i jednoj glazbi. Raditi muzički film o prošlosti te ga načiniti svježim i posebnim, informativnim i zabavnim, poetičnim i inspirativnim te zanimljivim svim generacijama težak je zadatak koji rijetki svladaju, a Kubura i Hadžiabdić nalaze se među takvima i s razlogom će odnijeti nagradu DORF-a za najbolji film 2021. godine u Sarajevo."

Dva filma dobila su posebno priznanje žirija – One su tu autorice Andrijane Mirne Marin i Rock bozon (Hrvatska, Istra film, 2021.) riječkog autora Bernardina Modrića. Detaljnije obrazloženje žirija u integralnoj verziji potražite na službenoj festivalskoj stranici

Nagradu za životno djelo DORF je ove godine dodjelio snimatelju i redatelju Radislavu Jovanovu Gonzu koji zbog obaveza nije mogao doći u Vinkovce na dodjelu te će mu nagrada naknadno biti uručena u Zagrebu. 

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu glazbenom promoteru i organizatoru niza važnih festivala Mati Škugoru uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač festivala. 

Tijekom Filmskog tjedna održane su i 9. Antičke filmske večeri u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. U popratnom programu, već tradicionalno, održano je predavanje s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci i filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV koji je vodio poznati kvizaš Mario Kovač.

Filmski tjedan u Vinkovcima 2021. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Sve ostale informacije potražite na službenoj stranici DORF-a

Naslovna fotografija: dobitnici DORF nagrada
(*autor fotografije je Mihael Španić) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.