Preskoči na glavni sadržaj

Počinju 8. PSSST! Festival nijemog filma i 3. Međunarodni festival arheološkog filma 

U četvrtak 6. studenog u Zagrebu i Splitu počinju dva festivala: osmo izdanje PSSST! Festivala nijemog filma koji će se održati u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka, te treće izdanje Međunarodnog festivala arheološkog filma koji će se održati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. 

Na osmom izdanju PSSST! Festivala nijemog filma ove će godine u natjecateljskom programu biti prikazano 19 nijemih filmova iz devet zemalja, među kojima su i tri naslova hrvatskih redatelja. Također, u popratnom programu bit će prikazani birani filmski klasici iz zlatnog doba nijemog filma, ovaj put iz švedske kinematografije. 

U natjecateljskom programu bit će prikazani hrvatski nijemi filmovi PSS sss sss t u režiji Pina Josipa Ivančića, Stari posao u režiji Luke Čurčića i Makeunder u režiji Ksenije Jurišić, koji će se uz ostalih 16 naslova natjecati za glavnu nagradu festivala Velikog Brcka i nagradu publike. Svi filmovi će biti prikazani uz glazbenu pratnju. 

Osim natjecateljskog programa, publika će moći vidjeti i nijeme klasike švedske kinematografije, poput filmova S bodežom i otrovom ili prokletstvo zlata iz 1912. godine, Terje Vigen iz 1917. godine, Blago gospodina Arnea iz 1919. godine, Erotikon iz 1920. godine, Fantomska kočija iz 1921. godine i Vjetar iz 1928. godine. Bit će prikazani i prvi reklamni filmovi Grete Garbo, kao i isječci iz filmskih žurnala u kojima se pojavljuje ova poznata švedska glumica. Na programu je i projekcija animiranog filma Hrabri mališan (Minuscule – La vallée des fourmis perdues) u režiji Hélène Giraud i Thomasa Szaboa. PSSST! posebnu pozornost posvećuje i predstavljanju hrvatske nijemofilmske baštine – ove godine prikazuje filmove Kino kluba Slavica te dokumentarni film Dušana Makavejeva Nova igračka.

Cilj Festivala je upoznavanje nijemog filma u drukčijem svjetlu, kroz fuziju moderne tehnologije i primarne filmske forme, a organizira ga Centar za kulturu Trešnjevka. Festival je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Više detalja i raspored projekcija potražite na službenoj stranici festivala

Treće izdanje Međunarodnog festivala arheoloških filmova u dva dana donosi 19 kratkometražnih i srednjemetražnih filmova o arheologiji. Festival se održava u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu, a ulaz na projekcije i predavanja je besplatan.  

Festival je bijenalnog karaktera i prikazuje filmove arheološke tematike i zaštite i očuvanja kulturne baštine, a otvoren je za sve filmske i televizijske formate. Član je Fedarcine – Europske federacije festivala filmova arheologije i kulturne baštine, a organizira ga Muzej hrvatskih arheoloških spomenika Split. Festival je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Više detalja saznajte na ovom linku

Naslovne fotografije: vizuali festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.