Preskoči na glavni sadržaj

Počinje snimanje dugometražnog igranog filma Prevoditeljica Biljane Čakić Veselič

Redateljica Biljana Čakić Veselič u četvrtak 10. veljače u Osijeku počinje snimanje svog prvog dugometražnog igranog filma Prevoditeljica u produkciji InterFilma i Hrvatske radiotelevizije. Koscenaristi su Lydia Scheuermann Hodak, Branko Šomen i Biljana Čakić Veselič.

Film temeljen na istinitim događajima, govori o ratu iz perspektive glavne junakinje Vjere Kralj, obične žene suočene s ratnim užasima. Radnja Prevoditeljice odvija se u jesen i zimu 1991. godine, kada su se u Slavoniji vodile najžešće bitke. Vjera živi u svojoj razrušenoj kući na samoj liniji obrane Osijeka radeći kao sudski tumač. Suprug joj odlazi u Zagreb kako bi bio što dalje od rata, a njen sin želi biti što bliže bojišnici i javlja se u dobrovoljce.

Producent filma je Ivan Maloča, direktor fotografije Slobodan Trninić, dizajner produkcije Mario Ivezić, kostimografkinja Željka Franulović, majstorica maske Laura Buljan, a montažer filma je Veljko Segarić. Glavne uloge pripale su Kseniji Marinković i Nenadu Cvetku. U ostalim ulogama su Hrvoje Perc, Vera Zima, Nenad Palaček-Papageno, Goran Navojec, Sandra Lončarić, Vilim Matula, Sreten Mokrović, Bojan Navojec, Božidarka Frait, Mladen Vulić, Barbara Prpić Biffel, Aljoša Vučković i drugi. Osim u Osijeku, film će se snimati i na lokacijama u Baranji, Jasenovcu te u Karlovcu i okolici, a snimanje će trajati pet tjedana.

Biljana Čakič Veselič (Vinkovci, 1967.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U Danskoj je pohađala Ebeltoft Film College. 1991. godine sudjeluje u Domovinskom ratu kao ratna reporterka i snimateljica. Autorica je niza nagrađivanih filmova među kojima su najpoznatiji Prognano djetinjstvo (1997.) i dokumentarni film Dečko kojem se žurilo (2001.). Film je dobio brojna domaća i međunarodna priznanja. 2007. godine Biljana Čakič Veselič snima dokumentarno-igrani film Zagorka o Mariji Jurić Zagorki, velikoj hrvatskoj novinarki i književnici koja se aktivno borila protiv diskriminacije i nepoštivanja ženskih prava.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.