Preskoči na glavni sadržaj

Počinje šesto izdanje Avvantura Film Festivala Zadar

U subotu 22. kolovoza u Zadru počinje šesto izdanje Avvantura Film Festivala Zadar, koji će trajati do 28. kolovoza i na više gradskih lokacija prikazati preko stotinu dugometražnih i kratkometražnih filmskih naslova. Festival će otvoriti film Ubojica tajvanskog redatelja Hsiao-hsien Houa koji se na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu okitio nagradom za najbolju režiju, a kojem će prikazivanje u Zadru biti hrvatska premijera. 

U natjecateljski program uvršteno je 12 filmova, a među njima su i tri hrvatska naslova: Ti mene nosiš Ivone Juke, Takva su pravila Ognjena Sviličića i Imena višnje Branka Schmidta. Za nagradu Zlatna Maraška natjecat će se neki filmovi već prikazani na uglednim filmskim festivalima, kao bugarski film Lekcija u režiji Kristine Grozeve i Petra Valchnova, Babai kosovskog redatelja Visara Morine, Panama srpskog redatelja Pavla Vučkovića, Margarita, with a Straw indijske redateljice Shonali Bose, a tu je i Leaves of the Tree američkog redatelja zadarskog porijekla Ante Novakovića

U natjecateljskom programu Prvi i drugi film bit će prikazano također 12 naslova, a među njima se ističu The World is Mine rumunjskog redatelja Constantina Tanasea i Transatlantique, crno-bijeli dokumentarni esej Felixa Dufour-Laperrierea.

Ove godine festival donosi i novi program hrvatskih filmova Made in Croatia, koji je nastao u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja. Uz navedene naslove koji će biti prikazani u natjecateljskom programu (Ti mene nosiš, Takva su pravila i Imena višnje), publika će moći vidjeti i Svinjare Ivana Livakovića te Kontakt Sergeja Stanojkovskog. U natjecateljskom programu kratkih filmova bit će prikazani Horvatovi Arsena Oremovića, dok će u programu EFA kratki (Europska filmska akademija) biti prikazana manjinska koprodukcija Kokoška Une Gunjak.

U revijalnom programu nagrađivanih festivalskih ostvarenja publika će moći vidjeti atraktivne naslove kao što su Ljubav francuskog redatelja Gaspara Noea, Obscure Spring meksičkog redatelja Ernesta Contrerasa, Grandma američkog redatelja Paula Weitza, Savršen dan španjolskog redatelja Fernanda Leona de Aranoae, Poštarove bijele noći ruskog redatelja Andreja Končalovskog te Maggie američkog redatelja Henryja Hobsona.

Ove godine Avvantura uvodi još jedan novi program, sekciju Europske filmske akademije Sunday in the country  u kojoj se prikazuju filmovi najperspektivnijih mladih europskih autora. Šesto izdanje festivala nudi i bogati francuski dio programa, kao plod suradnje i dio velike manifestacije „Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.“ Među novijim i starijim naslovima nalaze se Cherboruški kišobrani Jacquesa Demya, Le joli mai Chrisa Markera, Džepar Roberta Bressona, Čovjek koji vrišti redatelja Mahmat-Saleh Harouna, Gadjo Dilo Tonyja Gatlifa, Hadewijch redatelja Bruna Dumonta te Steak Revolution Francka Ribierea.

U retrospektivnom programu Grandmasters: Tribute to Karl Baumgartner bit će prikazani filmovi jednog od najvećih europskih producenata i nezavisnoga art house distributera koji je na prvoj zadarskoj Avvanturi dobio Nagradu Tomislav Pinter. U partnerstvu s iračkim redateljem i producentom Mohamedom Al-Daradjijem u Zadru će biti prikazani njegovi kratkometražni filmovi te Al-Daradjijeva selekcija nekih drugih iračkih naslova, a na repertoaru je još niz kratkometražnih ostvarenja koji će biti prikazani u programima Njemački filmovi: Next generation Short Tiger te ECAM programu filmske škole iz Barcelone.

U industrijskom dijelu festivala Film Forum Zadar Matchmaking održat će se glumačka radionica, predavanje o europskoj koprodukciji i zemljama koje nisu u Uniji, razgovor o poziciji Kosova unutar europske kinematografije, te će biti predstavljene knjige filmskoga kritičara Marka Njegića, redatelja Ognjena Sviličića te mlade Zadranke Korane Serdarević. Predsjednik francuske distribucijske kuće WIDE Managment Loic Magneron govorit će o distribuciji i cirkulaciji nazavisnih filmova s fokusom na Balkan i konkretnim iskustvom međunarodne prodaje i distribucije filma Svećenikova djeca Vinka Brešana, a bit će predstavljena i inicijativa EYE to EYE kojoj je cilj osnažiti vidljivost europskog nezavisnog filma i stvoriti novu mladu publiku, okrenutu digitalnim medijima i društvenim mrežama. Tako će tijekom trajanja festivala publika u Hrvatskoj, Francuskoj i SAD-u na Video on Demand platformi EYE FLICK moći vidjeti filmove sa Avvanture i iz WIDE kataloga.

O najboljim naslovima šestog izdanja festivala odlučivat će glavni selektor Filmskoga festivala u Cannesu Christian Jeune, redatelj Danilo Šerbedžija, redateljica i glumica Rayna Andrea Russel, urednik Crnogorske kinoteke Andro Martinović, njemački redatelj Veit Helmer, njemački producent Marcelo Busse, filmofil Nenad Korkut, filmski i književni kritičar Damir Radić, scenografkinja i producentica Martina Valentina Baumgartner, producentica Isabelle Staed, producent Mike Downey, filmski kritičar Nino Kovačić te Mladen Malik iz eZadra.

Festival se održava na četiri filmske pozornice - Forumu, Trgu sv. Krševana, Crkvi sv. Dominika i Kraljevskim vinogradima u Petrčanima. Održavanje festivala ostvaruje se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Deska Kreativna Europa, Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva vanjskih poslova RH, Ministarstva kulture, Veleposlanstva Francuske u RH, Francuskog insitituta te pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Eurimagesa.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.