Preskoči na glavni sadržaj

Počinje sedmo izdanje Supetar Super Film Festivala

Sedmo izdanje Supetar Super Film Festivala, međunarodnog festivala europskog dokumentarnog filma, održat će se od 14. do 18. srpnja u Supetru na otoku Braču. Tijekom šest dana službenog festivalskog programa publiku očekuje 40 filmova recentne domaće, regionalne i europske produkcije dokumentarnog filma kratkog i dugog metra.

U službenoj konkurenciji u kojoj će ove godine biti prikazano 14 filmova, ističu se filmovi kao što je Every Face Has a Name Magnusa Gerttena koji se bavi traumama preživjelih iz Drugog svjetskog rata, Super-Unit autorice Terese Czepiec koji se bavi nasljeđem vizionarskih ideja Le Courbesiera i njihovim utjelovljenjem u golemoj stambenoj zgradi u poljskim Katowicama te Giovanni and the Water Ballet nizozemske autorice Astrid Bussink koji prati dječaka Giovannija koji želi sudjelovati u nacionalnom prvenstvu u sinkroniziranom plivanju. Domaće snage u službenoj konkurenciji predstavljaju tri filma: Ana trg Jelene Novaković o prodavačici religijskih suvenira koja drži štand ispred crkve, Još jednom Ane Opalić i Noaha Pintarića koji prati živote četiri lezbijke i jedne transrodne osobe u razdoblju od pet godina te Bijela kuća Ranka Paukovića, koji se bavi lokalnom tematikom bračkog kamena, otoka Brača i stečajem Jadrankamena.

U programu koji je odabrao Đelo Hadžiselimović bit će prikazano niz domaćih naslova koji se bave aktualnim društvenim problemima - Djeca tranzicije Matije Vukšića, Utopija Mladena Ćapina, Komandant Šamil Ivice Blesaka, Veruda - film o Bojanu Igora Bezinovića i Jedan sasvim običan dan Andree Ćakić. Festival će obogatiti i selekcija glazbenog dokumentarnog filma u kojem će biti prikazani domaći naslovi Kust und bareč (Živim u barakama) Željke Kovačević, Punčke Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića, Sudar u dvorcu Arsena Oremovića Tonetov život ili Bog, lavur, iće i piće Maria Grabovca, te film srpskog redatelja Nebojše Grabeža Gibonni - s okusom soli. Novi program pod nazivom Retrospektiva autora ove će godine predstaviti rad bosanskohercegovačkog redatelja Nedžada Begovića.

Popratni programi festivala donose dvije radionice dokumentarnog filma koje će voditi Zlatko Zlatković, Ivana Todorović te Jovana i Dragan Nikolić, zatim predavanja Đele Hadžiselimovića i Nedžada Begovića te izložbu fotografija sa prethodnih izdanja festivala. 

Više informacija o filmovima i rasporedu projekcija potražite na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.