Preskoči na glavni sadržaj

Počinje sedmi Festival mediteranskog filma Split

Sedmi Festival mediteranskog filma Split održat će se od 6. do 14. lipnja, a tijekom devet dana ukupno će na tri lokacije biti prikazan 81 film iz 30 zemalja. U bogatoj konkurenciji čak je devet regionalnih i pet hrvatskih premijera.

Festival će u petak 6. lipnja u 21.30 u Ljetnom kinu Bačvice otvoriti izraelski film Magic Men, uz prisustvo glavnog glumca Makrama Khourya, a prethodit će mu hrvatski kratkometražni film Priča o Mari iz Velog Varoša Igora Šeregija.

Od hrvatskih filmova u dugometražnom programu publika će imati prilike pogledati dokumentarac o Miloradu Bibiću Mosoru Mosor živi vječno Leona Rizmaula i Vlog Bruna Pavića. U programu Movie in Grovie očekuje nas Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA Ines Pletikos i Oči u Magli Nina i Jadranka Pongraca. U kratkometražnom programu Ješke, uz Priču o Mari iz Velog Varoša, bit će prikazani Srami se Darie Blažević, Priča za laku noć Vlade Zrnića, Ljubi bližnjega svoga Darovana Tušeka, Snijeg u Splitu Igora Jelinovića, Tomislava Luetića i Josipa Lukića, Zujanje Dinka Božanića, Pragovi Dijane Mladenović, Otac Brune Pavića, Ribarsko plava Matka Petrića, Škverski kipar Branka Ištvančića, Kutija i Muški film Nebojše Slijepčevića, Marko Igora Dropuljića te Autofocus Borisa Poljaka. Izvan konkurencije bit će prikazani Tlo pod nogama Sonje Tarokić, koji je svjetsku premijeru imao u siječnju u službenom programu 43. Rotterdama, i Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, koji će zatvoriti festival.

Splitska publika moći će vidjeti palestinski film Omar i egipatski Trg koji su bili nominirani za Oscara 2014. godine za najbolji strani film i najbolji dokumentarni film, te dvije španjolske komedije, Život je lakši zatvorenih očiju Davida Truebe i Velika španjolska obitelj Daniela Sancheza Arevala. U službenom programu bit će prikazani i nagrađivani europski festivalski naslovi iz protekle sezone, talijanski film Sacro Gra, francuska drama Neznanac na jezeru te turski film Dok nas smrt ne rastavi. U programu izvan konkurencije bit će prikazan film Venera u krznu Romana Polanskog, koja će u Splitu imati hrvatsku premijeru, kao i čileansko-španjolski hit Gloria te izraelski igrano-animirani film Kongres s Robin Wright i Harveyjem Keitelom u glavnim ulogama.

Tu je još i program mediteranskih filmova za djecu mali meDITEra, koji će se odvijati u popodnevnim terminima vikendom te program glazbenih dokumentaraca u sklopu kojeg će premijerno u Europi biti prikazan film o festivalu trube u Guči naziva Rock the Trumpet.

Članovi žirija za dugometražni program su menadžer Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji Cristian Hordila, novinar, književnik i urednik festivala Pričigin Renato Baretić te Nebojša Slijepčević, redatelj hit-dokumentarca Gangster te voli. Najbolji domaći kratkometražni film odabrat će redateljice Bruna Bajić i Sonja Tarokić te spisateljica Olja Savičević Ivančević.

U sklopu festivala održat će se i Infodan hrvatskog Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA, čiji je cilj istaknuti izmijenjene odrednice poziva za predlaganje projekata, kao i najbitnije stavke i kategorije prilikom ispunjavanja prijavnica. Dodatan naglasak bit će stavljen i na kriterije ocjenjivanja te evaluacijske vodiče. Infodan je na rasporedu 8. lipnja od 18 sati u prostorijama Kinoteke Zlatna vrata.

Festival je sufinanciran iz sredstava Vijeća za film i medijsku djelatnost Grada Splita i Hrvatskog audiovizualnog centra, uz podršku sponzora, pokrovitelja i partnera.

Više informacija o ovogodišnjem FMFS-u možete pronaći ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.