Preskoči na glavni sadržaj

Počinje prvi Filmski festival o pravima djece

U sklopu obilježavanja 20-tog rođendana Konvencije o pravima djeteta večeras započinje prvo izdanje Filmskog festivala o pravima djece u zagrebačkom kinu Europa, a traje od 20. do 22. studenoga 2009.

Filmski festival o pravima djece u tri dana trajanja prikazat će niz snažnih i najvećim dijelom nagrađivanih dokumentarnih filmova o djeci iz cijeloga svijeta. Jedinstveni izbor od dvadesetak dokumentaraca (od kojih je veliki broj hrvatskih premijera!) predstavit će gledateljima priče i glasove djece i mladih te dati dio odgovora na pitanje - u kojoj je mjeri svijet uspio ili nije u osiguravanju temeljnih prava djece. Festival će također dio programa posvetiti pravima djece na izražavanje i stvaralaštvo, odnosno prikazat će najbolja ostvarenja zadnjih godina iz filmskog stvaralaštva djece i mladih u Hrvatskoj.


Ovim festivalom Hrvatska se priključuje brojnim zemljama diljem svijeta koje ove godine pokreću slične festivale s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemima u ostvarivanju prava djece širom svijeta. Unatoč tome što je Konvencija o pravima djeteta postavila standarde skrbi za djecu za cijeli svijet i činjenici da je u poboljšanju života djece ostvaren napredak, još uvijek veliki broj djece trpi nasilje i zlostavljanje, živi u velikome siromaštvu i ne dobiva priliku ostvariti svoje potencijale. Hrvatska nije iznimka u tome!

Prvi Filmski festival o pravima djece organizira Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Europa, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Ulaz na festivalske filmske projekcija i popratna događanja u Kinu Europa je besplatan.

Program festivala pogledajte ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.