Preskoči na glavni sadržaj

Počinje prva Filmska RUNDA 

Predstavljen je program Filmske RUNDE, revije hrvatskih kratkometražnih filmova, nastale u produkciji neprofitne umjetničke organizacije TEATAR TO GO, čije će se prvo izdanje održati od 27. do 29. svibnja u osječkom Kazamatu. 

Tijekom tri dana prikazat će se profesionalni, nezavisni i amaterski kratki filmovi. U glavnom programu ih je 26, od čega 13 filmova osječkih autora. Uz njih, poznati osječki redatelj Zvonimir Jurić dobio je svoju RUNDU, u kojoj će se prikazati tri njegova filma. U popratnom programu, Odjel za kulturologiju Sveučiliša u Osijeku i Veleučilište u Trnavi predstavit će se sa studentskim radovima, a redatelj Krešimir Lendić predstavit će dokumentarni film Crtači.  

Glavni je program podijeljen na ‘Festivalsku RUNDU, ‘Osječku RUNDU’, ‘Zvonetovu RUNDU’ i ‘Studentsku RUNDU’. Prilikom izbora filmova, direkcija revije se vodila kriterijem izvrsnosti te su se trudili odabrati filmove mladih autora koji još nisu prikazani u Osijeku. Ideja je i prikazati što više filmova osječkih autora.  

'Što se tiče festivalske RUNDE, prikazat ćemo recentne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne kratke filmove. To su mahom filmovi koji su već zapaženi i nagrađivani na mnogobrojnim festivalima, poput dokumentarnog filma Ana trg, redateljice Jelene Novaković, eksperimentalnog filma Kraj Tomislava Šobana, igranog filma Zvjerka redateljice Daine O. Pusić te animiranog filma Brune Razuma Tajni laboratorij Nikole Tesle', rekla je Marta Užarević iz direkcije revije. 

U ‘Osječkoj RUNDI’ prikazat će se trinaest filmova osječkih autora: San snova 2 redatelja Igora Samoboleca, Cura koja je voljela bajke Čejen Černić, Transecho Nikole Radovića, 6 pola 7 Dalije Dozet, Meandar Mislava Rotima, Krkani Krešimira i Luke Pejić, Soba Ivane Jurić, CZP Aleksandra Muharemovića, Grad duhova Marka Dješke i Puše i barbike Vedrana Marjanovića

U ‘Studentskoj RUNDI’ odabrani su nagrađivani filmovi mladih redatelja nastali u sklopu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu te na Odsjeku za nove medije Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu. 'Poznati nagrađivani osječki redatelj Zvonimi Jurić dobio je svoju RUNDU te će se u sklopu ‘Zvonetove RUNDE’ prikazati kratki filmovi Jurić: Tvrđa 1999., Žuti mjesec i Nebo ispod Osijeka, a nakon projekcija održat će se Q&A s autorom. 

Ostvarena je i suradnja s Kinoklubom Zagreb (KKZ) koji će predstaviti program nastao u laboratoriju KKZ-a. U sklopu 'Dječje RUNDE', prikazat će se filmovi mladih i najmlađih autora nastali na radionicama Videokluba Mursa, pod vodstvom Nataše Dorić, a dječju RUNDU otvara film koji će nastati na radionici Stop animacije koju vodi multimedijalna umjetnica i magistra likovne kulture Kristina Marić u sklopu RUNDE. 

U sklopu Filmske RUNDE održat će se i Extra RUNDA zamišljena kroz panel diskusiju u kojoj će se raspravljati o nezavisnom filmu, a sudjelovat će gosti festivala i svi zainteresirani.

Na glavni filmski program nastavlja se onaj zabavni koji je osmišljen u suradnji s udrugom Plantaža i agencijom Adverta. Organiziran je filmski kviz, a Udruga Plantaža stvorit će filmski ambijent te će dvorište Kazamata poprimiti prigodni ton s naglaskom na film i filmsku industriju. S druge strane, agencija Adverta je zadužena za stvaranje atmosfere iza glavnog filmskog programa uz DJ Umba i DJ Kemu. 

Sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici ili Facebook stranici RUNDE. 

Naslovne fotografije: organizacijski team festivala; programska knjižica (*fotografije potpisuje Danijel Jelaš) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.