Preskoči na glavni sadržaj

Počinje posebno izdanje ZagrebDoxa; premijere filmova Marinić Kragić, Gavrana, Hitreca i Zubera

Posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu, a uključit će pedesetak recentnih dokumentarnih filmova od čega 12 hrvatskih naslova. 

Od 14 naslova u regionalnoj konkurenciji četiri su domaća filma, od čega će film Nun of Your Business imati svjetsku premijeru na festivalu. U spomenutom filmu autorica Ivana Marinić Kragić prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, točnije zlostavljanjem unutar institucije, odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.  

Zlostavljanje u obitelji problematizira autor Đuro Gavran u filmu Jedna od nas, čija okosnica počiva na događaju obilježavanja godišnjice mature, netom prije kojeg su autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili potresno pismeno svjedočanstvo jedne učenice u kojem ona opisuje sustavno višegodišnje zlostavljanje kojem je bila izložena. Film prati skupinu mladih ljudi koji se pokušavaju suočiti sa šokantnom informacijom koja baca potpuno novo svjetlo na zajedničko odrastanje. 

Kritičkim osvrtom na obrazovni sustav, ali još više na odrastanje u doba kada je sve dostupno, kao i kritikom odgojnih metoda obitelji koju snima, na komičan način bavi se Neven Hitrec u filmu Povuci – potegni. U ovoj borbi proces učenja doima se kao suvremena verzija inkvizicije – uz puno vike, urlanja, manipulativnih obećanja i drame. 

Hrvatsku premijeru na festivalu imat će i film Govori da te vidim autorice Marije Stojnić; riječ je o srpsko-hrvatsko-katarskoj produkciji, a donosi priču o Radio Beogradu, radiostanici koja, kao jedna od najstarijih u Europi i jedan od simbola grada, još uvijek emitira autorske sadržaje i pomaže očuvati povijest, kulturu i kritičku misao baveći se uvijek aktualnim pitanjima o nama samima i svijetu. 

U programu The Best of The Rest bit će prikazano pet domaćih filmova, od kojih će Pitaj slobodno Roberta Tomića Zubera biti premijerno u Hrvatskoj. Spomenuti film progovara o cijepljenju te propituje je li moguće naći zajednički jezik između onih koji tvrde da ne postoji alternativa cijepljenju i onih koji mu se protive. 

U kratkom dokumentarcu Osoba autorica Sunčica Ana Veldić dokumentira vlastiti odlazak iz oštećenog stana u centru Zagreba nakon potresa u ožujku ove godine. Koristeći u fokusu jato riba, proučavajući njihova pravila ponašanja pri kretanju, Branko Ištvančić u filmu Anonimno jato metaforički progovara o ljudima. Dubrovnik, sniman tijekom kolovoza, u autorovoj se perspektivi transformira u gradski akvarij.

Dva su dokumentarca sa studija dokumentaristike Akademije dramske umjetnosti: Anton Mezulić u dokumentarcu Melem na rane prikazuje osebujan bračni par koji pronalazi razne načine i snagu da se odupre teretu iz djetinjstva. Bez lica je esejistički dokumentarac Davida Lušičića, a tematizira postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. Širi kritički društveni kontekst postignut je pomoću snimki od nekoliko dana prije otkrivanja spomenika javnosti. 

Autorska večer ove je godine posvećena našem renomiranom redatelju Goranu Deviću. Svi posjetitelji moći će pogledati tri autorova ostvarenja: filmove Uvozne vrane (2004), Tri (2007) i Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (2012). 

Sve informacije o ulaznicama i raspored projekcija bit će objavljene na službenoj stranici festivala.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA. Generalni sponzor festivala je Hrvatski telekom. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.