Preskoči na glavni sadržaj

Počinje osmo izdanje Festivala mediteranskog filma Split

U Splitu će se od 5. do 13. lipnja po osmi put održati Festival mediteranskog filma Split, koji će na tri lokacije prikazati 66 filmova iz 31 zemlje, od čega čak 45 hrvatskih premijera. Festival ove godine zbog značajno smanjenih sredstava od strane Grada Splita nema žiri, nego će festivalske pobjednike odabrati publika. 

Festival će otvoriti talijansko-albanski film Zakleta djevica redateljice Laure Bispuri koji će biti prikazan u konkurenciji dugometražnih filmova, zajedno sa španjolskim filmom Močvara redatelja Alberta Rodrigueza, bugarsko-grčkim Lekcija redatelja Kristine Grozeve i Petra Valchanova, španjolskim Cvijeće u režiji Jona Garañoa i Jose Mari Goenaga, talijanskim Klor Lamberta Sanfelicea, Nova prijateljica redatelja Françoisa Ozona, Raj francuske redateljice Mie Hansen-Løve itd. U istom programu bit će premijerno prikazan domaći debitantski film Bijela kuća redatelja Ranka Paukovića, dokumentarac koji se bavi lokalnom tematikom bračkog kamena, otoka Brača i stečajem Jadrankamena, te manjinska hrvatska koprodukcija Ničije dijete srpskog redatelja Vuka Ršumovića.

Po prvi puta se u službenom programu nalazi i mini serija, komedija Mali Quinquin francuskog redatelja Bruna Dumonta, a novost ovogodišnjeg festivala je i program "Izvan konkurencije" koji donosi probrane naslove europske i svjetske produkcije koje splitska publika još nije imala priliku vidjeti.

U programu kratkih hrvatskih filmova pod nazivom "Ješke" bit će prikazano 15 naslova: Medo mali i Dan Marjana Igora Jelinovića, Vrag u gospođici Jones Josipa Lukića, Utvrda Utopija Sandre Sterle, Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić, Odvajanje Nine Violić, Lako pokojnima Matee Šarić, Ne pričamo o vama nego o djeci Luke Rukavine, Manjača Tina Žanića, Vrilo Ivana Šušnjara, Ana trg Jelene Novaković, Riba ribi grize rep Nevena Hitreca, Razgovor Ane Horvat i Levitacija Marka Meštrovića.

FMFS 2015 TRAILER from FMFS on Vimeo.

FMFS je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Vijeća za film i medijsku djelatnost Grada Splita, uz podršku sponzora, pokrovitelja i partnera. Cijeli program, koji je ostvaren i u suradnji s Animafestom, Zagreb Film Festivalom, Sarajevo Film Festivalom, Operacijom kino i Cirkuskom srijedom, može se pronaći na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.