Preskoči na glavni sadržaj

Počinje Međunarodni program 58. festivala igranog filma u Puli

U subotu, 9. srpnja započinje Međunarodni program u sklopu 58. festivala igranog filma u Puli. U Međunarodnom programu Europolis-Meridijani predstavit će se 22 filma odabranih s najuglednijih svjetskih festivala (Venecija, Cannes, Berlin, Rim, Karlovy Vary...) koji će svoje hrvatske premijere imati u Puli. Program se prikazuje od subote, 9. do petka 15. srpnja na Kaštelu u terminu od 21,30 i 23,30, te u Kinu Valli u 19,00 sati, a biti će repriziran od 16. do 23. srpnja u Kinu Valli.

Ocjenjivačkim sudom Međunarodnog programa predsjedavat će Paul Bradley, glavni producent tvrtke Merchant-Ivory; a članovi su Paolo Minuto, talijanski filmolog i bivši dugogodišnji predsjednik Talijanske i Svjetske federacije kino klubova i kanadski glumac Niels Schneider, dobitnik Nagrade Chopard za glumačko otkriće godine 2010. u Cannesu.

Međunarodni program sastoji se od tri potprograma: Italija - zemlja prijatelj, Europolis i Meridijani. Program Italija - zemlja prijatelj donosi pet zapaženih novih talijanskih naslova, a među kojima je i  intrigantna humorna drama s ovogodišnjeg Festivala u Cannesu Imamo Papu (2011.) u kojoj redatelj Nanni Moretti dočarava patnje francuskoga kardinala (Michel Piccoli) suočenog s neočekivanim izborom za Papu, nakon kojeg doživi nervni slom. Moretti tumači psihijatra ateista koji mu pokuša pomoći prije odluke da pobjegne iz Vatikana.

Program Europolis donos 11 filmova među kojima je i posljednji film kontroverznog Danca Larsa von Triera Melankolija u kojem u glavnim ulogama nastupaju Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg i Kiefer Sutherland. Za ulogu djevojke Justine koja se otuđila od obitelji na vlastitu vjenčanju, a sa sestrom Claire ponovo je zbliži mogućnost skore propasti svijeta, Kirsten Dunst dobila je u Cannesu Nagradu za najbolju glumicu. Na programu je i najnovijii film Françoisa Ozona Trofejna žena (2011.), obiteljska drama s Catherine Deneuve i Gerardom Depardieuom u glavnim ulogama, potom film Toma Tykwera Troje, drama supružnicima koji se zaljube u istu osobu te film Oliviera Assayasa Carlos, istinita priča o najozloglašenijem svjetskom venezuelanskom teroristu Carlosu, zvanom Šakal.

Iz regije u program Europolis stižu četiri filma, makedonska dokumentarno-igrana drama Majke redatelja Milče Mančevskog nagrađenog 1994. Zlatnim lavom za film Prije kiše, slovenski Cirkus Fantasticus Janeza Burgera čiji je redateljski debi U leru (1999.) bio najveći slovenski hit 1990-ih, te dva srpska kino-hita, komediju Montevideo, Bog te video (2010.) Dragana Bjelogrlića o jugoslavenskoj nogometnoj reprezentaciji koja se sprema za prvo svjetsko nogometno prvenstvo u Urugvaju 1930. i kriminalistički drama Šišanje (2010.) Stevana Filipovića, uznemirujući film o nasilju među navijačima, akcijama skinhedsa i društvenim strukturama koje manipuliraju takvim grupama. Nakon premijere na ovogodišnem festivalu u Karlovym Varyma pulska publika moći će vidjeti i humornu dramu Odlazak (2011.) češkog pisac i državnika Vaclava Havela. Priča filma vrti se oko nekoć visokopozicioniranog političara koji broji zadnje dane u službenoj vili, a dok pakira stvari, njegov se svijet ruši.

Program Meridijani donosi obiteljsku dramu s elementima krimića Nader i Simin se rastaju (2011.) iranskog redatelja Asghara Farhadija nagrađenu Zlatnim medvjedom te Srebrenim medvjedom za sve muške i ženske glumačke interpretacije na ovogodišnjem Berlinaleu. U programu je i američka drama Djeca su dobro redateljice Lise Cholodenko, koji je ove godine osvojio Zlatni globus za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla. Glavne uloge o dvoje djece lezbijskog para začeto umjetnom oplodnjom koja pronalaze svog biološkog oca i uključuju ga u obiteljski život, tumače Julianne Moore, Mark Ruffalo i Annette Bening.

Više o svim filmovima u Međunarodnom programu možete pogledati ovdje.

I ove godine Festival u Puli donosi program Retrospektiva posvećen velikim svjetskim redateljima. Nakon Pedra Almodóvara i Giuseppea Tornatorea ove će se godine predstaviti američki sineast James Ivory. Retrospektiva tog redatelja rafiniranog vizualnog stila koji kontinuirano i postojano kvalitetno stvara već punih 58 godina, a čiji se filmovi pamte po nijansiranim likovima, perfekcionističkoj mizansceni i dojmljivoj atmosferi, uključit će jedanaest filmova, među kojima će naći predstavnici iz tri najvažnije faze njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke. Europljani (1979.), Kvartet (1981.), Soba s pogledom (1985.), Maurice (1987.), Na kraju dana (1993.) samo su neki od važnijih Ivoryjevih filmova koji će bit prikazani u Puli. Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara, a on je tri puta nominiran za Oscara za najbolju režiju.

Više o filmovima u programu Retrospektiva pogledajte ovdje.

Naslovna fotografija: prizor iz filma Melankolija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.