Preskoči na glavni sadržaj

Počinje Međunarodni filmski festival u Varšavi: svjetska premijera Nuićevog filma Život je truba i međunarodna Mabićevog filma Bolesno 

Na 31. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, koji se u glavnom gradu Poljske održava od 9. do 18. listopada, prikazat će se pet hrvatskih filmova. U glavnom natjecateljskom programu prikazat će se manjinska hrvatska koprodukcija Lazar u režiji Svetozara Ristovskog, a u natjecateljskom programu 'prvih i drugih filmova' manjinska hrvatska koprodukcija Vrapci redatelja Rúnara Rúnarssona. Dokumentarni film Hrvoja Mabića Bolesno imat će međunarodnu premijeru 15. listopada u natjecateljskom programu dokumentarnog filma, dok će novi dugometražni igrani film Antonija Nuića Život je truba isti dan imati svoju svjetsku premijeru u sklopu Posebnih projekcija. Uz ove, na festivalu u Varšavi prikazuje se i nagrađivani film Dalibora Matanića Zvizdan.

Film Lazar je manjinska hrvatska koprodukcija, nastala u produkciji makedonskog Small Moves Ltd. i koprodukciji hrvatske MP Filmske produkcije te bugarskog Gala Filma i francuskog Arizona Filmsa, a natječe se za jedno od tri priznanja unutar međunarodnog natjecateljskog programa festivala. 

Film Vrapci, nastao u islandsko-dansko-hrvatskoj koprodukciji, nedavno je osvojio 'Zlatnu školjku' za najbolji film na prestižnom Filmskom festivalu u San Sebastianu. Producent filma je Nimbus Film i Nimbus Island, koproducent je Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija (Hrvatska), čiji je producent Igor A. Nola, a jednu od uloga nosi nosi i Rade Šerbedžija. Vrapci se prikazuju u sekciji 'prvog i drugog filma' redatelja uz još 15 drugih filmova. 

A jedan od 15 naslova odabranih u dokumentarni natjecateljski program festivala je i film Bolesno za koji režiju i scenarij potpisuje Hrvoje Mabić. Utemeljen na velikom skandalu koji je potresao hrvatsku javnost, film prati djevojku koja se nastoji suočiti s teškom traumom iz prošlosti te se ponovno uključiti u svakodnevni život. 

Život je truba i Zvizdan prikazuju se u sekciji pod nazivom Posebne projekcije (Special Screenings). Riječ je o nenatjecateljskoj sekciji koja donosi od kritike priznate, nominirane i nagrađene filmove iz cijelog svijeta. 

Život je truba je komedija o jednom vjenčanju i dvjema obiteljima čiji skladan suživot dolazi u pitanje nakon što tajna iz prošlosti ispliva na svjetlo dana. Uz režiju, Antonio Nuić potpisuje i scenarij, za kameru je bio zadužen Radislav Jovanov Gonzo, a montažu potpisuje Marin Juranić. U filmu glume Bojan Navojec, Iva Babić, Zlatko Vitez, Mirela Brekalo, Goran Navojec, Filip Križan, Ksenija Marinković i Filip Šovagović. Uz potprogram MEDIA film je podržao i Hrvatski audiovizualni centar. 

Višestruko nagrađivani film Zvizdan Dalibora Matanića prati tri različita desetljeća u dva susjedna sela operećena netolerancijom i sukobima, a kroz tri ljubavne priče progovara o opasnostima, ali i postojanoj snazi zabranjene ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj na kojem će se ove godine u dugometražnim i kratkometražnim selekcijama natjecati više od 50 filmova iz cijeloga svijeta. 

Detalje vezane uz sam festival potražite na njegovoj službenoj stranici.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Život je truba, Bolesno i Vrapci 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.