Preskoči na glavni sadržaj

Počinje KinoKino, filmski festival za i po mjeri najmlađe publike

Festival za i po mjeri najmlađe publike, KinoKino — Međunarodni filmski festival za djecu, na kojem se odlazak u kino pretvara u posebno i drugačije iskustvo, ove će godine svoje posebno, 5. izdanje imati u sklopu 18. Zagreb Film Festivala, od 9. do 15. studenog na dvije zagrebačke lokacije, u Uraniji — prostoru kreacije na Kvaternikovu trgu te u Hrvatskom glazbenom zavodu u Gundulićevoj ulici. 

Od ponedjeljka 9. do petka 13. studenog u Uraniji — prostoru kreacije gostuje glavni natjecateljski program KinoKina, sastavljen od najvažnijih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, dok je vikend rezerviran za popratni program (Klasici i Moj prvi odlazak u kino) s projekcijama u Hrvatskom glazbenom zavodu, u subotu i nedjelju, 14. i 15. studenog.

Nagrađivani filmovi iz glavnog programa dolaze iz Njemačke, Austrije, Švedske, ali i iz Litve i Irske, a zajednička im je univerzalna poruka o tome kako svatko ima pravo na vlastito mjesto u svijetu, bez obzira na podrijetlo i uvjete odrastanja. 

Jako jako daleko njemačke redateljice Sarah Winkenstette, prikazan i nagrađen na mnogobrojnim festivalima od češkog Zlína do Chicaga, bavi se razvojem prijateljstva između dvojice suparnika u školskom nogometnom timu kojima je zajedničko što su obojica pridošlice u novom gradu — jedan s njemačkog sela a drugi izbjeglica iz Sirije. Na početku se ne čini da ih puno toga spaja, što se s vremenom u potpunosti mijenja. Oskar i Lili: Gdje nas nitko ne poznaje redatelja Arasha T. Riahija, austrijski film o obitelji čečenskih izbjeglica čija majka pokuša počiniti samoubojstvo kako bi izbjegla deportaciju, gorko-slatka je odiseja o djeci koja, iako razdvojena od majke, ne odustaju od potrage za njom. Nastavak obiteljske avanturističke komedije i švedskog kinohita Sune za sve redatelja Jona Holmberga dolazi u Zagreb nakon osvojenih najvažnijih nagrada Švedske filmske akademije: za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju sporednu glumicu i glumca te nakon prikazivanja unutar programa Generation Kplus prestižnog Berlinalea, a donosi priču o novim nevoljama šašave obitelji Andersson, koja se sa svojim unutarnjim konfliktima nosi s puno srčanosti i humora. Film Dvorac litavske redateljice Line Luzyte drama je o odrastanju koja prati tinejdžericu Moniku na njezinu putu ostvarivanja glazbenih snova bez obzira na sve prepreke koje stoje pred njom. 

O najboljim filmovima odlučivat će, kao i uvijek dosad, i profesionalni i dječji žiri u sastavu Petra Bokun, Lun Val Sakoman, Martin Šamanović, Lars Štern i Nora Weygand, dok će svi posjetitelji odlučivati o dobitniku nagrade publike. 

Pandemijskim vremenima unatoč održat će se i najpopularniji popratni program festivala, Moj prvi odlazak u kino (MPOK) ‒ blok igranih i animiranih filmova namijenjen mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu, u vikend-izdanju u HGZ-u.

U sklopu još jednog popratnog programa — Klasici, zamišljenog kao prostor za gledanje starijih filmova koji su nezaobilazni i za današnje generacije, bit će prikazan Vlak u snijegu redatelja Mate Relje, koji je ekranizirao klasik dječje književnosti iz pera Mate Lovraka i učinio ga tako i klasikom domaćeg filma. Unatoč tome što je od njegova snimanja prošlo više od četiri desetljeća, film je i dalje relevantan dječjim i odraslim gledateljima zbog svoje univerzalne poruke i jednako je popularan danas kao i kada je izašao, čemu je svakako doprinijela i glazba koju je skladao Arsen Dedić, uključujući i svevremensku pjesmicu Kad se male ruke slože. Projekcija će biti održana u suradnji s inkluzivnim audio-vizualnim programom udruge Filmaktiv i Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije — Film svima.

Kako bi djeci boravak u kinu tijekom festivala bio ispunjen ne samo zabavom nego i učenjem, Čejen Černić, redateljica uspješnog filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka Uzbuna na Zelenom Vrhu (Zlatna arena za najbolju debitanticu), održat će radionicu pod nazivom Drugi filmski korak, na kojoj će zajedno s prošlogodišnjim sudionicima radionice Prvi filmski korak nastaviti rad na priči koju su prošle godine zajedno izabrali za daljnji razvoj. 

Također, u sklopu popratnog stručnog programa za nastavnike u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, a u sklopu aktivnosti HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti, donosimo interaktivni panel pod nazivom Školska videoteka u novom normalnom: Izazovi i mogućnosti mrežne dostupnosti filmova i metodičkih materijala za učenike i nastavnike, na kojem će biti predstavljene nove hrvatske i europske filmsko-obrazovne platforme. Panel je na rasporedu 12. studenog, a više informacija i obrazac za prijave za sudjelovanje bit će objavljeni do početka studenog na stranicama HAVC-a i festivala.  

Sve dodatne informacije dostupne su na službenoj stranici festivala. Plakat festivala dostupan je na poveznici s desne strane teksta. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.