Preskoči na glavni sadržaj

Počinje jubilarno 20.izdanje Animafesta!

Veliko nam je zadovoljstvo obavijestiti vas da će se sutra, 01. lipnja u 19.30 h održati svečano otvaranje jubilarnog 20. izdanja Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb.

Festival je ove godine posvećen kratkometražnom animiranom filmu, a održat će se od 1. do 6. lipnja u tri zagrebačka kina – Europi, Tuškancu i Movieplexu. U šest festivalskih dana bit će prikazano više od 450 kratkih animiranih filmova iz 40 zemalja diljem svijeta; od toga 128 filmova konkurira u četiri natjecateljska programa - Velikom natjecanju, Studentskom natjecanju, natjecanju Namjenskih filmova te Natjecanju filmova za djecu. Pored tih, službeni program uključuje i tri panorame - Veliku, Studentsku i Hrvatsku - koje proširuju uvid u suvremenu animacijsku produkciju. Pored spomenutih, i ovo festivalsko izdanje obuhvaća niz popratnih filmskih programa i sadržaja.

Animafest i ove godine priprema niz popratnih filmskih programa; program Majstori animacije pruža jedinstvenu priliku za uvid u rad tri animacijska virtuoza: Frédérica Backa, Karela Zemana i Jacquesa Drouina. Uz predstavljanje radova tih triju autora, spomenuti program uključuje i animirane filmove po izboru Luisa Cooka te već tradicionalni presjek hrvatske animacije po izboru Borivoja Dovnikovića Borde. Fokus: švicarska animacija donosi retrospektivu Georgesa Schwizgebela, jednog od najcjenjenijih švicarskog umjetnika uopće, a program Iz svjetskih studija uključuje uratke tri velika svjetska animacijska studija: ACME Filmworks, Folimage i Aardman.

Hrvatska je animacija u natjecateljskom programu zastupljena sa čak osam naslova, a još pet ih je u Velikoj i Studentskoj panorami; za Veliko natjecanje odabrana su dva filma - Moj put Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića te I Speak True Things Marka Tadića, za Studentsko Miramare Michaele Müller, a pet filmova u konkurenciji su za dječji program - Tišina Borivoja Dovnikovića, Čamac života Nevena Petričića, Ronki prase u krevetu Denina Serdarevića te dva uratka Ivane Guljašević: Čovječuljak Snovuljak i Pauk Praško.

Četiri filma odabrana su za Veliku panoramu - Guliver Zdenka Bašića, Format Darka Bakliže, Ne spavanje ne ubija Marka Meštrovića, Ništa ne traje vječno Darka Vučenika, te jedan za Studentsku panoramu - Bog i zemljani Siniše Mataića.

Pored svih spomenutih, festival donosi i nekoliko posebnih programa kao i niz popratnih sadržaja: izložbi, prezentacija knjiga, diskusija, okruglih stolova, te radionica animiranog filma za djecu.

Festival je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.