Preskoči na glavni sadržaj

Počinje Gledalište, festival godišnje produkcije Kinokluba Zagreb

Gledalište, godišnji festival filmova članova Kinokluba Zagreb, održava od 31. svibnja do 2. lipnja u kinu Kinoteka. 

Kinoklub Zagreb, najstariji kinoklub u Hrvatskoj i najplodnija hrvatska filmska producentska kuća kratkih filmova, na 16. po redu Gledalištu, od 31 svibnja. do 2. lipnja u kinu Kinoteka predstavit će svoju godišnju filmsku produkciju. Na Gledalištu će se prikazati svi filmovi članova KKZ-a snimljeni u protekloj godini. Kinoklubaški autori i ove godine nude bogatu i raznovrsnu kolekciju amaterskih filmova svih žanrova.

Gledalište će početi svečanim otvaranjem i prvom natjecateljskom projekcijom u srijedu, 31. svibnja u 20 sati.

Tročlani veliki žiri dodijelit će Nagradu ‘Maksimilijan Paspa’ za najbolji amaterski film u protekloj godini. Članovi žirija bit će Katerina Duda, Matej Merlić i Josipa Henizelman

Nagradu kritike dodijelit će članovi žirija kritike kojeg čine polaznici Radionice filmske kritike i analize u KKZ-u, ove godine to su Erika Rosa, Ana Krmek, Ramona Boban Vlahović i Edvin Tišljarec

U dodatnom programu održat će se projekcija "Nevidljive I The Invisible Ones", zamišljena kao početak pregleda suvremenog (ženskog) eksperimentalnog stvaralaštva KKZ-a, a u svjetlu aktualne morfologije domaćih vizualnih umjetnosti. Projekcija je na rasporedu prije otvaranja 31. svibnja u 18. sati. Gledalište ćemo zatvoriti završnom zabavom u Kinoklubu uz kinoklubaški DJ duo nakon dodjele nagrada. 

Ove godine novost je da članovi i prijatelji KKZ mogu naručiti plakate i majice s logom KKZ-a, u duhu amaterizma izrađene DIY tehnikom. 

Amaterski autorski film, vrhunaravni princip Kinokluba Zagreb, film je kretanja. To se odnosi na konstantna gibanja u vremenu društvenih promjena i super-brzourušavajućih granica tehnoloških dostignuća, kao i dijalog s gotovo stoljetnom baštinom, raznim smjernicama, ličnostima i umjetničkim koprcanjima koje su nas dovele do ovog trenutka.

Ovogodišnje Gledalište okuplja filmove nastale na nešto širem geografskom polju nego do sad. Filmska škola, odnedavno najveći inkubator svježih nada autorskog filma, kroz tri svoja minula izdanja okupila je ljude sve različitijih senzibiliteta i adresa i izbacila pregršt priča, a filmske radionice Oslobođeni film u redove kinoamatera regrutirale su omladinu i hobiste iz Umaga, Zadra, Đakova, Vrgorca i Ozlja. Kinoklubaši sa stažem proživljavali su ladanjske avanture u sklopu Rezidencijalnog programa za razvoj amaterskoga autorskog filma RAAF, a okupljali su se i u odajama KKZ-a u sklopu Male filmske forme, sanjarili na novom izdanju radionice Nisam od jučer, i učili se filmski krotiti prirodu i društvo kroz Etnografske kretnje, između ostalog. Sveobuhvatna pouka je da su gradovi dosadni i da se treba stalno nekud kretati. 

Napredna radionica koja se protekle godine posebno istaknula je Modularni film, pod vodstvom Vladislava Kneževića, koja je na divan način izbrusila individualistička stremljenja svojih polaznika i spojila ih u zajednički monolit, dokazavši pritom da u filmskom amaterizmu, za razliku od rata, kolaboracionizam ima samo pozitivne rezultate. Filmovi nastali u sklopu te radionice jedini će se prikazati na okupu, jer su upravo tako i zamišljeni: kao različita lica jedne te iste gmižuće zvjeri.

Eksperiment modularnog filma zapravo je samo glasan odjek težnje koja se očitava u največem broju kinoklubaških uradaka općenito, pa tako i na ovogodišnjem Gledalištu: manična studija društvenih i mentalnih šavova koji nas drže na okupu. Šumovi u prirodi protiv šumova u komunikacijskim kanalima. Praznine u filmskim trakama protiv praznina u mozgovima i srcima. Stvari koje nisu onakvima kakvima se čine protiv stvari koje se odvijaju mimo nas dok mislimo da radimo neke bitnije stvari.

Raspored projekcija i popis filmova dostupan je na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.