Preskoči na glavni sadržaj

Počinje drugo izdanje DokuMA Film Festivala

U Makarskoj će se od 3. do 7. lipnja održati drugo izdanje DokuMA Film Festivala, na kojem će u međunarodnom natjecateljskom programu Mali Garmaz biti prikazano sedam kratkometražnih dokumentarnih filmova.

Filmovi u konkurenciji su Predikat i mak francuskih redatelja Jeanne Paturle i Cécile Rousset, animirani dokumentarac koji govori o doživljaju pet mladih učitelja na svom prvom danu u učionici; Njemački ovčar u režiji Šveđanina Nilsa Bergendala koji donosi filozofski introspektivni animirani dokumentarac o čovjeku koji pokušava pronaći način da oprosti strahote koje mu je majka proživjela u Holokaustu; Ritam spavača u režiji Anastasia Kirilova, lirična i vizualno impresivna priča o životu na transsibirskoj željeznici; Minerita u režiji španjolskog redatelja Txema Muñoz, dokumentarni 'vestern' o tri žene koje rade u rudniku; PLAY! u režiji Andreja Kolencika koji donosi priču o dječaku koji vrijeme provodi između crtanih filmova i kasina; Moj najdraži j#beni mobitel u režiji Fey Yen van Kolfschoten, film o intenzivnoj vezi tinejdžerice i njezinog mobitela te Nevidljive u režiji Zofie Pręgowske koja donosi portret slijepe pjesnikinje u njenom stanu u Varšavi.

O nagradama će odlučivati žiri i publika. Predsjednik žirija je redatelj i producent Nenad Puhovski (ADU, Factum, ZagrebDox), a ostali članovi su redatelj Andrej Korovljev te producent Goran Trpčevski (FDU Skoplje). 

Osim natjecateljskog programa, na DokuMA-i će u programu Dugi hit film biti prikazano i šest dugometražnih dokumentarnih filmova, te retrospektiva sedam poljskih dokumentaraca u sklopu programa Zemlja partner, za čiji je odabir zaslužan Poljski filmski institut.

Drugu godinu zaredom DokuMA organizira edukativni CrossBorder program u suradnji sa filmskim akademijama i fakultetima iz regije. Uz MasterClass predavanja Aleša Suka i Dragutina Ćirkovića novost je radionica u kojoj će studenti kroz inovativne metode montaže realizirati kratke dokumentarce o Makarskoj. Tu je i noćni glazbeni program koji će se održati na poluotoku Sv. Petar u Makarskoj, iz kojega se izdvajaju koncerti bendova Pips, Chips & Videoclips te Kawasaki 3P. 

Festival organizira udruga Dokuma iz Makarske, glavni partneri su Grad Makarska, Hoteli Makarska i Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Poljskog filmskog instituta. Više informacija o rasporedu projekcija potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.