Preskoči na glavni sadržaj

Počinje deveto izdanje Vukovar Film Festivala

Deveto izdanje Vukovar Film Festivala – festivala podunavskih zemalja održat će se od 24. do 29. kolovoza, a publika će na osam lokacija u tri grada moći vidjeti 84 filma u 11 festivalskih selekcija.

U glavni natjecateljski program dugometražnih igranih filmova uvršteno je osam naslova, a među njima je domaće ostvarenje Imena višnje Branka Schmidta. U istoj se selekciji ističu rumunjski Bravo! (Aferim!) redatelja Radu Judea i Blago Corneliu Porumboiua, zatim Panama Pavla Vučkovića te njemački film Dok smo sanjali redatelja Andreasa Dresena, koji će i otvoriti festival.

U konkurenciju kratkometražnih filmova ušlo je osam naslova, a hrvatski je predstavnik film Horvatovi Arsena Oremovića. U dokumentarnoj konkurenciji je 15 filmova, s tri hrvatska naslova: Izgubljeno dugme Renata Tonkovića, Maria Vukadina i Roberta Bubala, Pola stoljeća diska Zvonimira Rumboldta i manjinska koprodukcija Goli ribari Chiare Bove Makiedo.

Još niz filmskih poslastica bit će prikazano u devet popratnih programa. U programu Svijet koji donosi filmove s festivala A kategorije premijerno će biti prikazani Kraljica pustinje kultnog Wernera Herzoga, 45 godina britanskog redatelja Andrewa Haigha te Nerazuman čovjek Woodyja Allena, kojem će na festivalu biti prikazana i retrospektiva filmova. Tu su i programi Viking invazija i Europo, otvori se, kao i Francuski fokus ostvaren u suradnji s manifestacijom „Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj“. Tradicionalno, tu je i program Matineje, kao i Najbolje s VFF-a te Europskih velikih pet, program koji donosi europske hitove poput Cijene života Stephane Brizea i Moje majke Nannija Morettija.

Popratni i edukativni program donose Dunavsku scenarističku radionicu pod vodstvom dramaturginje i scenaristice Irene Krčelić, radionicu 'Od ideje do realizacije' namijenjenu filmskim entuzijastima koji žele napraviti svoj film, pod mentorskim vodstvom studenata ADU-a Marka Dugonjića i Karle Folnović, radionicu animiranog filma stop animacije pod vodstvom Zvonimira Rumboldta koji će u Vukovaru predstaviti i knjigu Gluma pred kamerom. Tu su i tri panel diskusije o zaštiti autorskih prava na internetu, viđenju filmske industrije u budućnosti i pravu vlasništva nad filmovima financiranima od strane države, kao i predavanje Daniela Rafaelića 'Odakle čudovišta u piramidama?'.

Više informacija o rasporedu projekcija i ostalim događanjima potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.