Preskoči na glavni sadržaj

Počinje Animafest Zagreb 2017.

Zahvaljujući 27. Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafest Zagreb 2017., glavni grad Hrvatske od 5. do 10. lipnja još će jednom postati svjetsko središte animacije. U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano 350 filmova, koji će biti popraćeni brojnim događanjima kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, site-specific filmovi te Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i kulturnim centrima.

U žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma bit će vrhunska imena svjetske animacije: Michaela Pavlátová, češka redateljica animiranog filma Riječi, riječi, riječi (1992.) nominiranog za nagradu Oscar i nagrađenog na Animafestu te profesorica animacije na praškoj FAMU (dobitnici Nagrade za najbolju školu animacije Animafesta 2017.),  nizozemski redatelj, glazbenik, vizualni umjetnik i strip-autor Rosto kojem Festival priređuje retrospektivu u programu 'Majstori animacije' i koji će u Zagrebu održati jedan od svojih rijetkih masterclassova, Amid Amidi pokretač i glavni urednik portala Cartoon Brew  (središnjeg informativnog medija za animirani film u svijetu), Nobuaki Doi kritičar i kurator animacije te ravnatelj festivala New Chitose Airport International Animation Festival i Marko Tadić  redatelj animiranih filmova i likovni umjetnik, hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu.

U žiriju Velikog natjecanja dugometražnog filma sjedit će: Natalia Lukinykh kritičarka i profesorica animacije koja je za Obiteljski program odabrala izbor adaptacija ruskih bajki, Ben Mitchell – redatelj animiranih filmova, strip-autor te izvršni urednik portala Skwigly koji će i moderirati panel o suvremenoj animaciji te predstaviti knjigu, Simon Bogojević Narath – redatelj, videoumjetnik, autor stripova te profesor animacije koji će na Animafestu predstaviti i svoj novi strip. Žiri za Studentsko i Hrvatsko natjecanje objedinjen je te ga čine: jedan od najistaknutijih španjolskih animatora Alberto Vázquez koji je redatelj i strip-autor te višestruki dobitnik španjolske nacionalne nagrade Goya (njegov novi film Decorado prikazuje se u Velikom natjecanju kratkometražnog filma), Jana Jakoubek umjetnička ravnateljica Međunarodnog festivala stripa Fumetto u Luzernu u suradnji s kojim Animafest Zagreb 2017. priređuje izložbu interaktivnog stripa motion comics u galeriji ULUPUH te Sandra Malenica – ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin i selektorica festivala VAFI.

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Festivala, naglasio je kako su među uglednim gostima ovogodišnjeg Animafesta Zagreb 2017. i Michaël Dudok de Wit – nizozemski redatelj svjetskog glasa i dobitnik Oscara te pobjednik Animafesta (oboje za film Otac i kći), koji je posljednju od svoje tri nominacije za Zlatni kipić zaslužio filmom Crvena kornjača koji se prikazuje u Velikom natjecanju dugometražnog filma (u Zagrebu će i on održati masterclass) te nestor francuske animacije Jean-François Laguionie, dobitnik nagrade César, perfekcionistički autor raskošnih dugometražnih filmova od kojih Animafestova publika zaisgurno pamti Sliku iz 2013. godine. Laguionie u Zagrebu prikazuje svoj novi film Louise na obali.

Bogat Animafestov program izvan kinodvorana

Popratna događanja Animafesta Zagreb 2017. na otvorenom započela su 20. svibnja prvim Animaciklom (bicikliranjem gradskim ulicama uz pokretne projekcije), otvaranjem prvog natjecateljskog programa site specific animacije Animation goes MSU! na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti 23. svibnja te Open Airom na Zrinjevcu na kojem će se ovoga vikenda prikazati još sedam projekcija.

U parku Ribnjak, Centru za kulturu i informacije Maksimir te Kulturnom Centru Dubrava u subotu, 3. lipnja prikazuje se Avril i neobičan svijet, dobitnik Animafestove Nagrade publike 2016. Isti se film, također na otvorenom, prikazuje i u nedjelju, 4.6. u Centru za kulturu Trešnjevka. Za najmlađe tu su i Radionice animacije koje se održavaju od 5. do 9. lipnja u Maloj dvorani kina Tuškanac. U nedjelju, 4.6. u Ljetnom kinu Gradec prikazuju se dobitnici Grand Prixa prošlog Animafesta Čarobna planina i Kraj igre, a u ponedjeljak, 5.6. u Ljetnom kinu Gradec moći će se pogledati najpoznatiji stripovski moreplovac Corto Maltese u Sibiru.

U sklopu nove suradnje s Art Parkom, kojeg su uredili Udruga Pimp My Pump i street art studio Lapo Lapo, na otvorenom se  6., 7. i 8. lipnja predstavlja američki umjetnički kolektiv nezavisnih animatora Late Night Work Club, japanski eksperimentalni filmaš Takashi Makino te Pakito Bolino. U tunelu Grič bit će postavljena izložba Marka Tadića te dvije videoinstalacije proširene animacije.

Sve ostale informacije o Animafestu, ulaznicama i programu dostupne su na službenim stranicama festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.