Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 9. izdanje Porečdoxa

Na programu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Porečdox naći će se dvadesetak dokumentarnih filmova iz domaće i strane produkcije. Festival se održava u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta od 4. do 9. studenog. 

Đelo Hadžiselimović u ulozi moderatora otvorit će 9. Porečdox, koji se ove godine ponosi zastupljenošću domaće produkcije te suradnjom s HBO-om.

Festival otvara HBO dokumentarac Diego Maradona, film o boravku Argentinca u Napoliju. Drugi dan festivala obilježit će projekcija radova radionice stop-animacije za djecu viših razreda osnovnih škola 'Mala crvena točkica', nakon koje slijedi projekcija filma TI u off programu. U Maloj galeriji otvara se izložba fotografija 'Radite to u svoja četiri zida' Luke Pešuna, a večer se nastavlja projekcijom filma McQueen - osobnog pogleda na izvanredan život, karijeru i umjetnost dizajnera Alexandera McQueena. U 22 sata prikazuje se prvi dio HBO-ovog dokumentarca Napuštajući Neverland - prikaz kontinuiranog zlostavljanja i prijevare, dokumentiranja moći zvjezdanog statusa Michaela Jacksona koji je omogućio da se slavna osoba ubaci u živote zadivljene djece i njihovih roditelja.

Srijeda je posvećena domaćim snagama – u 18 sati je zakazana projekcija filma Nema predaje Mladena Đakovića i Ivana Tripara o nevjerojatnom putu i iskušenjima na najčuvenijem svjetskom reliju te pothvatu Cro Dakar Teama, čiji je član bio i Porečan Daniel Šaškin. Večer će se nastaviti u avanturističkom duhu prikazom filma Polarni san o prvoj hrvatskoj ekspediciji na Južni pol. Istu večer prikazat će se i film Splav o jednom znanstvenom eksperimentu - 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavi, a tijekom njihovog putovanja proučavala se sociologija nasilja, agresije i seksualne privlačnosti u ljudskom ponašanju. Večer će zatvoriti projekcija drugog dijela Napuštajući Neverland.

Posjetitelji Porečdoxa imat će priliku pogledati i film Pavarotti kojim redatelj, oskarovac Ron Howard publiku stavlja direktno u prve redove u ovom prikazu legendarnog opernog pjevača. 

Festival u petak donosi film Sine moj, nesretnu priču 63-godišnjeg Porečana Darija Pulina koji kaže da je žrtva prevare izvanbračne supruge Tatjane Hak koja je zajedničko, tada jedva dvogodišnje dijete, 8. rujna 2015. trajno odvela u Srbiju. Kontakt sa svojim sinom više gotovo i nema. To ga razara, te traži pomoć hrvatskih institucija.

Slična tema prati i film Tak kak je Arsena Oremovića u kojem će gledatelji upoznati Zvonka, oca koji već više od godinu dana ne viđa kćer iako ga je Centar za socijalnu skrb proglasio kompetentnijim roditeljem. Nakon ova dva filma slijedi tribina o pravima djece koji organizira Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo u foajeu kina. 

Posljednjeg dana festivala prikazat će se dokumentarni film o Društvu invalida Poreč te filmovi Pluf! i Program tvog kompjutera Inese Antić, a glavni naslovi večeri su Putinovi svjedoci – film o Putinovom usponu na vlast i položaju koji drži već gotovo dva desetljeća te ovogodišnji kandidat za Nagradu Oscar – RBG, film o sutkinji Vrhovnog suda SAD-a Ruth Bader Ginsburg, koja je iza sebe je ostavila dugotrajno pravno naslijeđe i postala neočekivana ikona pop kulture. 

Organizator festivala je Pučko otvoreno učilište pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Istarske županije, Grada Poreča-Parenzo i Turističke zajednice Grada Poreča. Detaljan program i raspored projekcija i događaja na Porečdoxu pronađite na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.