Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 8. Zagreb Film Festival

U nedjelju, 17. listopada 2010. počinje 8. izdanje Zagreb Film Festivala.

U glavnom programu dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova te dokumentarnih filmova festival predstavlja prve i druge filmovi autora. U programu dugometražnih igranih filmova bit će prikazano ukupno 12 naslova među kojima je i pobjednik ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, srpski film Tilva Roš Nikole Ležaića, potom posljednji film Danisa Tanovića Cirkus Columbia te dobitnik Velike nagrade žirija na ovogodišnje festivalu u Sundanceu Zimske kosti Debre Granik.

U programu dugometražnih filmova predstavit će se i prvi cjelovečernji igrani film hrvatskog autora Ivana-Gorana Viteza Šuma summarum koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem 57. festivalu igranog filma u Puli. Film je osvoji dvije Zlatne Arene - Mato Ilijić za montažu i Zorana Meić za kostimografiju. Glavne uloge u ovoj crnoj komediji tumače Vilim Matula, Hana Hegedušić, Nataša Dangubić i Ljubiša Savanović. Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame.

U dokumentarnom programu prikazat će se 17 filmova među kojima je i hrvatski film Ciklusi Vladimira Gojuna. Film je nedavno osvojio Grand Prix na Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu te nagradu za najboljeg debitanta na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma.

U natjecateljskom programu Kockice koji je posvećen recentnoj produkciji hrvatskih kratkometražnih igranih filmova bit će prikazano 11 naslova među kojima su Stric Hane Jušić, Pijuni Davida Pejića, Dečko iz susjedstva Roberta Knjaza, Onda vidim Tanju Juraja Lerotića, Tetrapak Filipa Peruzovića, Pola ure za baku Jure Pavlovića, Trajna posudba Davida Kapaca, Spremiti u kontakte Tomislava Šobana, Snapshots Alda Tardozzija, Popravilište za roditelje Brune Ankovića i Crveno Sonje Tarokić.

U mnogobrojnim popratnim programima svakako treba izdvojiti program Strano, a naše u kojem će se predstaviti tri strane produkcije u kojima glume hrvatski glumci. Tako će publika imati prilike vidjeti Bojana Navojca u danskom filmu Izbavi nas od zla Olea Bornedala, Mariju Škaričić u njemačkom filmu Shahada Burhana Quarbanija i Krešimira Mikića u bugarskom filmu Prognoza Sophie Zornitsae. Četvrti film koji će bit prikazan je Kao da me nema Juanite Wilson, a snimljen je prema istoimenom romanu Slavenke Drakulić.

Festival se ove godine održava na pet lokacija u kinu Europa, kinu Tuškanac, Plesnome centru, Doku kinu Croatia te u Muzeju suvremene umjetnosti. Festival traje od 17. do 23. listopada 2010.

Više o festivalu i programu pogledajte ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.