Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 8. VAFI

Osmi VAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin bit će održan u Varaždinu od 30. svibnja do 4. lipnja pod pokroviteljstvom Vlade RH, a u znaku zemlje partnera Kine. Na ovogodišnji festival pristiglo je 693 animiranih filmova iz čak 69 zemalja. 

Službeno otvaranje osmog VAFI-ja bit će u četvrtak, 1. lipnja s početkom u 19.00 sati u kinu Gaj, nakon čega slijedi svečano otvaranje s početkom u 20 sati.

Na 8. VAFI pristiglo je 693 animiranih filmova iz 69 zemalja, a Ida Loher, akademska slikarica i Martin Babić, animator u sekciji JUNIOR te Dubravka Kalinić Lebinec, osnivačica VANIME i Sandra Malenica, jedna od osnivačica VAFI festivala, u sekciji SENIOR, odabrali su filmove koji će biti prikazani u 15 službenih projekcija. Žiri za SENIOR kategoriju bit će članovi VANIME, dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih u sastavu Johnchill Lee, animator iz ASIFA Kine, Martina Meštrović, akademska kiparica i animatorica, te Midhat Ajanović, doktor filmologije. VAFI ima i odgojnu komponentu koju su prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH. Petu godinu za redom dodijeliti će Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava i natjecateljski karakter u sekcije filmova koje su radila djeca.

'Ponosni smo na program ovogodišnjeg festivala, koji publici nudi kvalitetan sadržaj – niz vrsnih filmskih uradaka od kojih će oni u sekciji SENIOR biti prikazivani prva tri dana, a oni u sekciji JUNIOR zadnja tri dana. Primarni cilj festivala je pokazati publici da je animacija umjetnička i kreativna forma i sretni smo da imamo istomišljenike diljem svijeta, ali i podršku u lokalnoj zajednici. No, bit će tu i drugih kvalitetnih edukativnih i kulturnih sadržaja, također atraktivnih publici' naglasio je Hrvoje Selec, direktor festivala. 

Osnivačica i prva voditeljica VANIME, selektorica VAFI SENIORA, te voditeljica izvannastavne aktivnosti Medijska kultura na II. OŠ Varaždin, Dubravka Kalinić Lebinec, istaknula je kako su današnja djeca - djeca medija i stoga je svaki doprinos filmskom opismenjavanju djece i mladih od izuzetnog značaja za razvoj medijske kulture.

'VAFI u tom smislu ima dvojaku ulogu, poticanje i razvoj filmskog stvaralaštva, te priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih. Važno je da se široj mladoj publici kvalitetno približe izražajna sredstva animacije kao umjetničke forme koja osim što zabavlja, ima i funkciju poticanja na promišljanje, širenje ideja te kritičkog pristupa svijetu u kojem živimo' rekla je Kalinić Lebinec.

Na 8. VAFI stiže više od 50 gostiju, no najviše ih stiže upravo iz Kine s obzirom na to da je partner 8. VAFI-ja Kina kojoj je posvećen i popratni program VAFI festivala. Tako je u Galerijskom centru Varaždin već otvorena izložba pod nazivom 'Impresije iz Kine' u suradnji s hrvatskim keramičarima (Danijela Pičuljan, Snježana Pokos-Vujec i Boris Roce), a koja se može razgledati do kraja VAFI festivala. U pripremi je i izložba u Palači Herzer kojom će biti prezentirana kineska animacija, u suradnji s ASIFA Kinom. Članovi ASIFA Kine pripremit će i dva bloka kineskih animiranih filmova koje će publika imati prilike vidjeti u kinu Gaj.

Od utorka, 30. svibnja, do petka, 2. lipnja, od 15.30 do 18.30 sati u uredu VANIME (Preradovićeva 4, Varaždin) održat će se dvije radionice animiranog filma. Prva, pod nazivom 'Moj prvi animirani film' je za djecu od 9 do 13 godina, a kako je ovogodišnja zemlja partner Kina – bit će to inspiracija za izradu filma. Druga radionica bit će za mlade od 14 do 18 godina, a polaznici će raditi film u tehnici stop animacije. Radionice za djecu će voditi studentice animacije i bivše članice VANIME Mateja Štefinšćak i Sara Bernat, dok će radionicu za mlade voditi animator i selektor VAFI festivala, Mladen Babić. Prijave još uvijek traju (do 28. svibnja), a broj polaznika je ograničen, pa se za sudjelovanje potrebno prijaviti na e-mail: info@vafi.hr.

Sudjelovanje na radionicama, kao i svi ostali sadržaji za publiku na VAFI-ju su besplatni.

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

VAFI se ove godine održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a ostali pokrovitelji su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin i Turistička zajednica Grada Varaždina, a ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin su suorganizatori.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.