Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 8. izdanje međunarodnog festivala animacije Supertoon

U nedjelju 22. srpnja u Šibeniku počinje 8. izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, koji traje sve do 27. srpnja. U pet festivalskih kategorija kratkih animiranih filmova bit će prikazano njih preko 170 iz 21 zemlje. Glavni natjecateljski programi odvijat će se u ljetnim kinima na Maloj Loži i Gorici. Festivalski centar nalazi se u bivšoj Galeriji Matija, a popratni programi rasprostranjeni su po gradskoj jezgri.

U glavnoj natjecateljskoj konkurenciji, onoj kratkih animiranih filmova, publiku očekuje njih 27, a mnogi su dosad već požnjeli nagrade na najznačajnijim svjetskim festivalima. Među njima su hrvatsko-francuski film Biciklisti Veljka Popovića, nagrađen nedavno u Annecyju i inspiriran djelima Vaska Lipovca, Kako se kalio čelik Igora Grubića, Prošlost raste Dee Jagić, Dva na dva Jelene Oroz, The Hunt Alexeya Alekseeva, te Negative Space animatorskog para Maxa Portera i Ru Kuwahate, nominiran za nagradu Oscar 2018. u kategoriji kratkih animiranih filmova.

U kategoriji animiranih filmova za djecu prikazat će se 31 film, između ostalih domaći kratkometražni animirani filmovi Crvena jabučica Ane Horvat i Bijela vrana Mirana Miošića, ruski Two trams Svetlane Andrianove te španjolsko-ruski Chiripajas Olge Poliektove

Po 30 filmova bit će prikazano u kategorijama namjenskog filma, koji pokazuju na kakve sve inovativne načine kompanije koriste animaciju i njezine blagodati u oglašavanju i približavanju svojih proizvoda i usluga potrošačima, te studentskog filma, koja obuhvaća većinom diplomske filmove studenata brojnih svjetskih škola animacije.

Glavni natjecateljski programi ponovno će se odvijati u ljetnim kinima za ovu prigodu napravljenima na lokacijama Mala Loža i Gorica. Festivalski centar nalazi se u bivšoj Galeriji Matija, koja će biti glavno mjesto susreta autora, a popratni programi rasprostranjeni su po gradskoj jezgri.

Ulaz je slobodan na sva događanja, a raspored i više informacija o cjelokupnom programu mogu se pronaći na službenoj festivalskoj stranici i na Facebooku.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.