Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 7. DORF!

Festival dokumentarnog rock filma – DORF održava se od 7. do 10. ožujka u Vinkovcima. Uz projekcije glazbenih dokumentaraca, organizatori su se pobrinuli za bogat popratni program - koncerte, izložbe i radionicu dokumentarnog filma. Novost ovogodišnjeg izdanja DORF-a je program Fresh Danube Films, a tu je i program namijenjenjen osnovnoškolcima DORF:EDIT.

Na ovogodišnjem Festivalu u tri programa prikazat će se ukupno 24 filma iz 10 zemalja, uz bogat popratni program i brojne festivalske goste iz Hrvatske, Austrije, Srbije, Slovenije, Japana i Francuske. U regionalnu konkurenciju DORF-a uvršteno je čak pet domaćih glazbenih dokumentaraca. Jazz apartman u režiji Biljane Čakić-Veselič i Tomislava Lovra Pavleke prikazuje tajnu umjetničke i životne alkemije iz koje je iznikla istarska  jazz institucija Kamene priče i Last Minute Open Jazz Festival u Balama, Kries 50:50 Marka Dimića film je o Mojmiru Novakoviću, osnivaču i frontmenu sastava Legen. Film KAKO SMO UŠLI U EUROPU - SLUČAJ Sex-A redateljice Ines Pletikos bavi se nekadašnjim hrvatskim noise sastavom čija karijera je trebala dobiti uzlet uz pomoć moćnog producenta Stevea Albinija, što se nikad nije ostvarilo, Monteparadiso 20 Vibora Juhasa bilježi jubilarnih 20 godina djelovanja Monteparadiso kolektiva i istoimenog festivala u Puli, a Sedam tamburaša čika Marka Davora Borića prati sedam vrhunskih vokalista i instrumentalista koji već dvadeset godina dijele svjetonazor i filozofiju shvaćanja tamburaške glazbe. Cijeli PROGRAM DORF-a koji uključuje i međunarodnu konkurenciju, program filmova izvan konkurencije i popratne programe dostupan je ovdje.

Program svečanog otvaranja započinje u četvrtak, 7. ožujka u 20 sati u predvorju Gradskog kazališta Vinkovci predstavljanjem projekta FRESH DANUBE FILMS nastalog u partnerstvu festivala DORF (Vinkovci), Cinema City (Novi Sad), Slobodna zona (Beograd) i Crossing Europe (Linz). U programu Fresh Danube Films vinkovačkoj će se publici predstaviti filmovi Pismo ćaći Damira Čučića, Sonja i bik Vlatke Vorkapić, Zauvijek zajedno u režiji Monje Art i Caroline Bobek, Lokalni heroji autora Henning Backhausa, Ustanička ulica autora Miroslava Terzića i Lice revolucije autora Vladimira Milovanovića. U 20.30 sati festival otvara film Punčke mladih autora Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića, a odmah potom slijedi premijera filma Zauvijek zajedno Monje Art i Caroline Bobek.

Već treću godinu u Vinkovcima provodi se program EDIT, namijenjen učenicima osnovnih škola. U četvrtak i petak, 7. i 8. ožujka prijepodnevnim projekcijama filmova iz DORF:EDIT programa započinje dio koji se odnosi na edukaciju i razvoj medijske kulture, a u kojem sudjeluju predstavnici Hrvatskog filmskog saveza i Studija Vanima/Festivala VAFI iz Varaždina. Program uključuje četverodnevnu novinarsku radionicu pod vodstvom Ante Perkovića za učenike osnovnih škola i filmsku radionica Jump Cut! koju za učenike srednjih škola organizira Fade in iz Zagreba.

Autorica nagrade za najbolji film DORF-a po mišljenju žirija je mlada makedonska umjetnica Marija Miloševska. U suradnji s KlasikTV iz Zagreba, ove godine DORF dodjeljuje i nagradu u iznosu 10.000 kn za najbolji scenarij. Odluku o pobjedniku donijeti će žiri u sastavu Igor Tomljanović, Dubravko Jagatić i Leon Rizmaul. Osim projekcija filmova u Kazalištu, Hotelu Villa Lenije i caffe Walkow, u okviru OFF DORF programa biti će organizirani koncerti u Plus Centru.

Organizator Festivala dokumentarnog rock filma - DORF 2013 i programa EDIT je Udruga ljubitelja filma 'Rare' iz Vinkovaca. Festival podržavaju Grad Vinkovci, Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrbatske. Projekt Fresh Danube Films financiran je sredstvima Europske kulturne fondacije (European Cultural Foundation).

Naslovne fotografije: Jazz Apartment; Kries 50:50

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.