Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 7. Avvantura Film Festival Zadar i FilmforumZadar Matchmaking

Avvantura Film Festival Zadar i FilmforumZadar Matchmaking industrijski dio održava se od 20. do 26. kolovoza na čak sedam lokacija: u Zadru, na Kraljevskim vinogradima (Petrčani), na otoku Ugljanu, u Benkovcu, Biogradu na moru, Sv. Filipu i Jakovu i Kalima. Festival u subotu otvaraju domaći naslovi Na plaži Gorana Škofića i Ministarstvo ljubavi Pave Marinkovića, a zatvara hrvatska premijera debitantskog filma Igora Šeregija ZG80 koja će se održati 25. kolovoza. 

U natjecateljski program uvršteno je 30 filmova, a među njima je i devet hrvatskih naslova poput spomenutog ZG80 Igora Šeregija, Ministarstva ljubavi Pave Marinkovića, kao i manjinska hrvatska koprodukcija Dnevnik mašinovođe redatelja Miloša Radovića, film kojem je prikazivanje u Zadru ujedno i hrvatska premijera. Uz ove na festivalu će se premijerno prikazati i ostali naslovi s uglednih filmskih festivala kao što je film Glory koji stiže s upravo završenog filmskog festivala u Locarnu, a koji potpisuju prošlogodišnji dobitnici Grand Prixa na Avvanturi (za film The Lesson/Lekcija): bugarski redateljski tandem Kristina Grozeva i Petar Valchanov

Nastavlja se i suradnja s Eye on Film platformom koja godinama ulaže napore da kvalitetnim filmovima mladih autora osigura festivalski život koji će im osigurati vidljivost i dati šansu da i dalje rade i stvaraju. Tako će se u natjecateljskom programu Prvi i drugi film prikazati 10 naslova među kojima se ističe 2 Nights till Morning – prvi igrani film na engleskom jeziku finskog redatelja Mikkoa Kuparinena

Sekcija Made In Croatia, koju su zajedno pokrenuli Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Avvantura, filmove će prikazivati na lokacijama u Zadru, na Ugljanu, Kraljevskim vinogradima s pogledom na more te u Benkovcu, Biogradu i Svetom Filip i Jakovu, gdje će autori poput Zrinka Ogreste, Pava Marinkovića, Igora Šeregija, Ognjena Sviličića, Antonija Nuića, Renea Bitorajca, Ecije Ojdanić i brojnih drugih predstavljati svoje radove. Hrvatski filmovi tako otvaraju i zatvaraju festival, a riječ je o kratkometražnom eksperimentalnom naslovu Gorana Škofića Na plaži i dugometražnom igranom filmu Ministarstvo ljubavi Pave Marinkovića koji će se prikazati na otvorenju te hrvatskoj premijeri debitantskog filma ZG80 Igora Šeregija kojom će se Avvantura film festival 25. kolovoza i zatvoriti. Publiku će prije projekcija pozdraviti ekipe spomenutih filmova. 

Ove godine festival uvodi novi program pod nazivom 'Intermarium' u kojem prikazuje filmove iz Litve, Latvije, Estonije, Finske, Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske i Poljske. I u 2016. festival nastavlja suradnju s Europskom filmskom akademijom (program kratkih filmova), te madridskom filmskom akademijom ECAM.

Filmove ocjenjuju tri žirija u kojima su glumica Tihana Lazović, redatelj Antonio Nuić, slovenska glumica Katarina Čas (Vuk s Wall Streeta), glumica Anica Kovačević, novinarka Mare Knežević, urednik Šenol Selimović, urednik Dean Šoša, producent Reinhard Brundig (Pandora film), filmofil Nenad Korkut i britanski redatelj Peter Webber (Djevojka s bisernom naušnicom, Hannibal Rising) koji na Avvanturu dolazi predstaviti i svoj novi eko dokumentarac 10 billion. Filmovi se ocijenjuju u tri službene kategorije: europske koprodukcije, Prvi i drugi film i kratki film. 

Dodajmo i kako je ovogodišnji dobitnik Nagrade 'Tomislav Pinter' redatelj Veljko Bulajić kojem će tim povodom na otvaranju festivala u subotu biti uručena statua akademske kiparice Jasne Bogdanović

Detaljan raspored projekcija potražite na poveznici s desne strane teksta. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.