Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 62. izdanje Pulskog filmskog festivala

Na ovogodišnjem 62. Pulskom filmskom festivalu, koji se održava od 18. do 24. srpnja, publika će vidjeti ukupno 12 različitih filmskih programa u kojima će biti prikazano više od stotinu filmskih ostvarenja. Festival će se održavati na 14 lokacija, a uz filmove donosi i bogat industrijski i popratni program.

HRVATSKI PROGRAM
Hrvatski program 62. izdanja Pulskog filmskog festivala čini ukupno 30 filmova - 14 dugometražnih i 16 kratkometražnih naslova. Festival će otvoriti film Imena višnje Branka Schmidta kojem će ovo ujedno biti i hrvatska premijera. U dugometražnoj selekciji bit će premijerno prikazani i igrani filmovi Svinjari Ivana Livakovića i Zagrebačke priče vol. 3 grupe autora, zatim Ljubav ili smrt Daniela Kušana, Takva su pravila Ognjena Sviličića, Ti mene nosiš Ivone Juke i Zvizdan Dalibora Matanića, dokumentarni filmovi Djeca tranzicije Matije Vukšića, Goli Tihe K. Gudac, Potrošeni Boruta Šeparovića i Rakijaški dnevnik Damira Čučića te manjinske koprodukcije Ničije dijete Vuka Ršumovića, Bit ćemo prvaci svijeta Darka Bajića i Cure - život druge Andree Štake

Kratka Pula donosi 16 filmova nastalih u protekloj godini: Bakina unuka Tomislava Šestana, Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić, Dobro sam, vidimo se Luke Čurčića, Doručak Salvatorea li Causija, Horvatovi Arsena Oremovića, Lov u zatvorenom Kristine Vuković, Ma nema veze Gee Gojak, Malo više kiše Marka Dugonjića, Minute Ivana Stanića, Nedjeljni program Nevena Dužaneca, Odlazak Ivane Marinić Kragić, Povratak Filipa Herakovića, Pura Ivana Veljače, Soba s kosim pogledom Davora Žmegača, Šake Jasne Nanut i Vrlo kratki izlet Igora Bezinovića.

MEĐUNARODNI PROGRAM
Međunarodni program sastoji se od natjecateljskog i nenatjecateljskog dijela, programa kratkometražnih filmova Samo kratko u suradnji s Europskom filmskom akademijom, programa za mlade Dizalica i programa za djecu Pulica. 

Odabrani dugometražni filmovi natjecateljskog dijela Međunarodnog programa donose 14 naslova, a među njima se ističu ovogodišnji dobitnik Zlatne palme Filmskog festivala u Cannesu, francuski film Dheepan redatelja Jacquesa Audiarda, dobitnik nagrade stručnog žirija filmskog festivala u Cannesu Jastog redatelja Yorgosa Lanthimosa i dobitnica nagrade za režiju na Sundance festivalu, redateljica Alanta Kavaite s filmom Ljeto za Sangalie. Dva filma će na festivalu imati svoje svjetske premijere: Pored mene Stevana Filipovića iz Srbije i Streetkids United II: The Girls from Rio (Velika Britanija, Nizozemska, Brazil) redateljice Marie Clare. Također, prvi put će na festivalu u Hrvatskoj, u nenatjecateljskom dijelu Međunarodnog programa, biti prikazan jedan serijal – Utopia Dennisa Kellyja.

U programu kratkometražnih međunarodnih filmova 'Samo kratko' bit će prikazano 12 naslova, u programu Dizalica (namijenjenom mladim filmoljupcima u dobi od 16 do 21 godine) pet naslova, te u programu Pulica njih 12. 

SUSJEDI I PRIJATELJI
Ovogodišnji novitet Pule je program Susjedi i prijatelji, u kojem će biti prikazani filmovi iz zemalja povijesno i geografski bliskih Hrvatskoj, a u kojem će biti dodijeljena nagrada istog imena. Filmovi koji konkuriraju za nagradu izdvojeni su iz postojećih festivalskih programa (Hrvatski program – manjinska koprodukcija, Međunarodni program, Dizalica i Pulica), a riječ je o ukupno 11 naslova. Filmovi kvalificirani za nagradu ove godine su Bit ćemo prvaci svijeta Darka Bajića (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija), Cure - Život druge Andree Štake (Švicarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina), Ničije dijete Vuka Ršumovića (Srbija, Hrvatska), Koza Ivana Ostrochovskog (Slovačka, Češka), Bota Thomasa Logorecija (Albanija, Italija, Kosovo), Pored mene Stevana Filipovića (Srbija), Iz nekog neobjašnjivog razloga Gabora Reisza (Mađarska), Patnje mladog Ede Duccia Chiarinija (Italija), Nevidljivi dječak Gabrielea Salvatoresa (Italija), Beautiful Girl Dominika Harta (Austrija) i Drvo Sonje Prosenc (Slovenija).

RETROSPEKTIVA MAJSTORICE MASKE IVANE PRIMORAC
U skladu s idejom da Pulski filmski festival posveti više pozornosti medijski manje vidljivim filmskim zanimanjima ovogodišnja Retrospektiva predstavit će presjek filmskog djelovanja majstorice maske Ivane Primorac. Impresivna filmografija i suradnja s vodećim filmskim autorima dovoljan su razlog za predstavljanje presjeka njenog filmskog opusa, u koji spadaju naslovi Đavolji raj Rajka Grlića (1989.), Ratna zona Tima Rotha (1999.), Sati Stephena Daldryja (2002.), Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta Tima Burtona (2007.) te Jako glasno i nevjerojatno blizu Stephena Daldryja (2011.).

PULSKA KINOTEKA
Pulska kinoteka je program koji je započet prošle godine, s namjerom da upozori na katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazi hrvatska filmska baština. Program prikazuje filmove koji su obilježili pulsku filmsku povijest, a selekciju i ove godine potpisuje Rajko Grlić, koji je odabrao pet naslova koji su digitalizirani i restaurirani: Lisinski Oktavijana Miletića (1944.), Plavi 9 Kreše Golika (1950.), Tri Ane Branka Bauera (1959.), Carevo novo ruho Ante Babaje (1961.) i Crne ptice Eduarda Galića (1967.). 

SJEĆANJE NA TOMISLAVA RADIĆA
Pulski filmski festival u sjećanje na redatelja Tomislava Radića prikazuje njegove filmove Živa istina i Kotlovina. Radić je došao u Pulu 1972. godine s filmom Živa istina i nitko, pa ni valjda on sam, nije očekivao da može izazvati toliko pomutnje na Festivalu. Četrdesetak godina kasnije u Puli je bio posljednji put, s filmom Kotlovina i pri tom osvojio čak šest Zlatnih arena. 

STUDENTSKI FILMOVI
U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, osmišljen je Studentski program namijenjen nacionalnim i međunarodnim studentima, s prilikom da prikažu svoje autorske filmove i time stvore polaznu točku za buduće filmske profesionalce. Bit će prikazano 19 filmova, a među njima su i naslovi hrvatskih redatelja: Nasamo Lane Kosovac, Neboderi rijeke Matee Šarić, Borba Tomislava Jelinčića, Polufinale Tomislava Šobana, Jaki dijalekt Dominika Grdića, Institucija Kristine Marić i Vlog Bruna Pavića.

INDUSTRIJSKI PROGRAM PULA PROfessional 
Tematski osmišljen, fokus ovogodišnjeg programa PULA PROfessional usmjeren je scenografiji, čiji koncept potpisuje dobitnica Zlatne arene za scenografiju Tanja Lacko. Sudionici programa bit će u prilici aktivno sudjelovati i proširiti svoja znanja pod stručnim predavanjima poznatih europskih i hrvatskih scenografa te filmskih profesionalaca; David Munns, Heizo Schulze, Uli Hanish, Damir Gabelica, Tomica Vujnović, Tanja Lacko, a temu u širom filmskom kontekstu predstavit će Charles McDonald (PR stručnjak), Nik Powell (direktor National Film School) i Marko Rojnić (vanjski suradnik na ADU). Scenografija i kreiranje svjetova, antropologija imaginarnog prostora, režija prostora, Hrvatska kao 'fantastična' destinacija, tajne vizualne percepcije, produkcijska strana dizajna produkcije, vizualni efekti i virtualna stvarnost bit će teme ovogodišnjeg programa.

Dodatna profesionalna platforma Pule PROfessional koja uključuje analiziranje filmova, stjecanje znanja potrebnog za istraživanje sedme umjetnosti, tumačenje i ocjenjivanje domaćih i stranih filmskih ostvarenja, jest program Kritike mladih filmofila čiji je mentor ugledni hrvatski filmski kritičar Nenad Polimac. Osmočlana Kritika sudjelovat će u anketama i diskusijama s autorima filmova, pisanju blogova i recenzija domaćih i međunarodnih dugometražnih i kratkometražnih filmova.

Nadalje, popratni glazbeno-kulturni sadržaj odvijat će se na šest različitih lokacija. Tako će se u Galeriji C8 održati izložba Graditelji svjetova - izložba o filmskoj scenografiji; u SKUC-u će biti postavljena izložba Mija Aleksić - biti glumac; u Galeriji Makina bit će izložene fotografije s filmskog seta Streetkids United II: Djevojke iz Rija, u Kinu Valli moći će se pogledati izložba pod nazivom Ideja, poruka, koncept - izložba plakata Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Pule, dok će u MMC Luka biti postavljena izložba Cinemaniac 2015. Motovunski video susret 1976. U Circolu će se pak svaki dan nakon sati sjedenja pred filmskim platnom posjetitelji razgibati uz probranu DJ listu te nastupe DJ Filja, Barbara, Sare Renar, Tamare Obrovac i Transhistrie Electric, DJ Dogmatica, Johnatana, Ivane Rushaidat i Raketa te DJ Maria Kovača.

Više detalja o rasporedu projekcija, filmovima i popratnim programima potražite na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: Imena višnje; Svinjari; Dheepan

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.