Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 6. Subversive Film Festival!

6. Subversive Film Festival počinje u subotu 4. svibnja u 20 sati u kinu Europa filmom Pervertitov vodič kroz ideologiju. Fokus ovogodišnjeg festivala je na utopiji demokracije, a posjetit će ga 300 gostiju, među kojima su Slavoj Žižek i Oliver Stone.

Opsežan program 6. Subversive Festivala predstavili su na konferenciji za medije Nikola Devčić, direktor produkcije, Srećko Horvat, direktor konferencije i Subversive Foruma te Dragan Rubeša, selektor službenog programa Subversive Film Festivala.

Nikola Devčić naglasio je kako će u petnaest festivalskih dana, od 4. do 18. svibnja, kina Europa i Grič te Zagrebačko kazalište mladih postati centri u kojima će se sastati najvažniji akteri umjetničke, teorijske i aktivističke scene iz regije i čitavog svijeta u cilju promišljanja otpora neoliberalizmu te izgradnje novih modela i jedinstvenih strategija za budućnost. Preko 300 gostiju, učesnika konferencije, Balkanskog Foruma, Subversive Foruma i Joint Social Conferencea kroz niz panela, predavanja i debata zajednički će izgraditi i osmisliti koncept 'suvremene Europe' na temeljima slobodne razmjene znanja, jednakosti i ravnopravnosti svih građana, pravednoj raspodjeli bogatstva i zajedničke brige za javna dobra. Od popratnih programa Devčić je istaknuo Sajam subverzivne književnosti i novi program SubLit Café.

Selektor filmova službene konkurencije Subversive Film Festivala Dragan Rubeša i direktor festivala Srećko Horvat potom su predstavili filmski program izdvojivši nekoliko naslova: Pervertitov vodič kroz ideologiju Sophie Fiennes kojim se 4. svibnja u 20 sati otvara Festival  te dokumentarni serijal Olivera Stonea Neispričana povijest Sjedinjenih Država koji može poslužiti kao odličan uvod u gostovanje slavnog redatelja u sklopu konferencije Subversive Festivala. Filmski program festivala završava 12. svibnja, a u sklopu festivala po prvi će se puta dodijeliti nagrada Wild Dreamer.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg Subversive Film Festivala je jedan od popratnih programa - Marker: Mjesto oproštaja u kinu Grič. Riječ je o retrospektivi filmova slavnog francuskog redatelja, scenarista, montažera, producenta i fotografa koji nas je napustio prošle godine na svoj 91. rođendan.

5. svibnja u 19 sati u kinu Europa, u sklopu Subversive Film Festivala moći će se pogledati i premijera domaćeg angažiranog filma U braku sa švicarcem (Groteska u 10 činova) u režiji Arsena Oremovića. Dugometražni dokumentarni film nastao u produkciji Interfilma priča je o kreditima u švicarskim francima, odnosno o problemu na kojem se dramatično zrcali nebriga vlasti, lijeve i desne jednako,  za vlastite građane.

Svi programi festivala ‒ Subversive Film Festival, Subverzivna književnost i SubLit Café te Subversive Forum (u sklopu kojeg se izdavaja večernja konferencija i Balkanski Forum), odvijaju se u kinima Europa i Grič te ZKM-u. Sva predavanja i okrugli stolovi u kinu Europa bit će simultano prevedeni na hrvatski jezik.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.