Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 6. izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala

U Zagrebu će se od 30. lipnja do 9. srpnja održati 6. izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala, koji će prikazati 50 filmova u različitim programskim sekcijama: Orient Ekspress, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Kratki program i dr. Projekcije će se održavati u kinu Europa, Zagrebačkom plesnom centru, ljetnoj pozornici Tuškanac, terasi Swanky Mint hostela u Ilici 50 te na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad.

U deset festivalskih dana publika će vidjeti premijere najvećih ovogodišnjih žanrovskih hitova - od SF-a, trilera i fantasy naslova do horora, animacije i kultnih žanrovskih klasika. Festival će otvoriti crna komedija s elementima fantastike Muškarci i kokoši u režiji oskarovca Andersa Tomasa Jensena, a u programu se ističu  i francuski film Brzi konvoj u režiji Frédérica Schoendoerffera, zatim švedski film Sensoria u režji Christiana Hallmana, srpsko-slovensko-južnokorejska koprodukcija Procjep redatelja Dejana Zečevića, poljsko-izraelski Demon u režiji Marcina Wrona ili anime film Dječak i zvijer Mamoru Hosode.

U programu klasika Sretan rođendan! prikazuje se šest kultnih naslova: Plavi baršun Davida Lyncha, Muha Davida Cronenberga, Aliens (Director's Cut) Jamesa Camerona, Bijeg iz New Yorka Johna Carpentera, Paklena naranča Stanleya Kubricka i Zabranjeni planet Freda McLeod Wilcoxa, kojim se na medvedgradskoj utvrdi zatvara 6. Fantastic Zagreb.

Ove godine festival slavi i 75. rođendan velikana svjetske animacije Hayaa Miyazakija, uz tri fantastična naslova: Princeza Mononoke, Avanture male Chihiro i Moj susjed Totoro. Miyazakijeve filmove karakteriziraju prelijepa animacija, fantastični svjetovi, voljeni likovi, snoliki prizori kao i autorova svijest o očuvanju prirode, pravdi, etici, moralu i humanom pogledu na život i svijet.

Publika će vidjeti i dva hrvatska naslova u programu Kratkih filmova: nagrađivanu Zvjerku Daine O. Pusić, i Indoneziju u režiji Darie Blažević. U programu Kratkih filmova ukupno je 17 naslova koji će se prikazivati na ljetnoj terasi Swanky Mint hostela, a ulaz na projekcije je besplatan.

Jedan od noviteta ovogodišnjeg Fantastica je dječji program koji će prikazati dva dječja filma: animirani Mali vitez Trenk u režiji Anthonyja Powera i Dječja magija redateljice Ruth Reiser. Nakon projekcija slijede zabavne znanstvene radionice te kratka predstava ‘Jedan dan u laboratoriju ludog znanstvenika!', a cijeli je program besplatan za sve posjetitelje. 

Ulaznice za ostale programe mogu se kupiti na blagajnama kina Europa, ljetne pozornice Tuškanac i Zagrebačkog plesnog centra 1h prije projekcije. Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

Naslovne fotografije: Indonezija; Zvjerka

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.