Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 58. Revija najmlađih hrvatskih filmaša

58. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece održat će se online i u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada 2020., a prikazat će se 86 radova osnovnoškolskih autora u šest kategorija. 

Revija filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, a zajednički je organiziraju Hrvatski filmski savez, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj. Dio projekcija i radionice održat će se u Malom Lošinju, dok će ostatak projekcija biti online. Online projekcije mogu se pratiti ovdje dok je programski raspored dostupan na ovoj poveznici.

Mali filmaši OŠ Maria Martinolića sudjelovat će na radionici animacije pijeskom koju će voditi Ivana Štedul i Ksenija Sanković, dok će ih Marinko Marinkić učiti kako snimati dokumentarni film. 

U sklopu popratnog programa organizirane su dvije projekcije dugometražnih filmova u kinu Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj. U srijedu, 30. rujna u 20h na rasporedu je film Rocca mijenja svijet, koji je na ovogodišnjem programu za  djecu i mlade Buzz@teen Motovun film festivala proglašen najboljim filmom. Nakon svečanog otvorenja 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, u četvrtak 1. listopada 2020. u 20 sati u Pučkom otvorenom učilištu Mali Lošinj, prikazuje se film Moj brat lovi dinosaure redatelja Stefana Cipanija, dobitnika Nagrade mlade publike Europske filmske akademije.

U stručnom ocjenjivačkom sudu su redateljica Čejen Černić Čanak, animatorica Petra Zlonoga i Maja Flego, novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz Malog Lošinja. 

Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 86 radova u 6 kategorija od kojih je 22 animiranih, 11 dokumentarnih i 19 igranih filmova. Ostale kategorije broje 13 radioničkih i 12 filmova u slobodnom stilu te 9 TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava.

Filmove su birale montažerka i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama. Odabrani filmovi mogu se vidjeti na ovoj poveznici

Revija se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.